I. Šimonytė: didžiausia parama Ukrainai būtų spartesnis ES kandidatės statuso suteikimas

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Vilniuje susitikę Lietuvos ir Nyderlandų ministrai pirmininkai Ingrida Šimonytė ir Markas Rutte (Markas Riutė) aptarė Vakarų paramą Rusijos užpultai Ukrainai, tolesnes sankcijas agresorėms bei saugumo situaciją.

Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, I. Šimonytė akcentavo, kad būtina toliau visais įmanomais būdais remti Ukrainą, kovojančią ne tik už savo nepriklausomybę, bet ir visos Europos taiką bei stabilumą.

„Didžiausia politinė parama Ukrainai būtų Europos Sąjungos žinia apie spartinamas procedūras dėl ES kandidatės statuso“, – pabrėžė premjerė.

M. Rutte yra vienas iš Europos valstybių lyderių, kurie laikosi pozicijos, kad pagreitinti Ukrainos kelio į narystę neįmanoma.

Didžiausia politinė parama Ukrainai būtų Europos Sąjungos žinia apie spartinamas procedūras dėl ES kandidatės statuso.

„Nėra tokio dalyko kaip paspartinta procedūra“, – atvykęs į pastarąjį ES šalių vadovų susitikimą sakė M. Rutte.

Pasak Lietuvos premjerės, itin svarbu glaudžiau koordinuoti tarptautinės bendruomenės veiksmus, toliau didinti spaudimą Rusijai ir jos bendrininkei Baltarusijai, plėsti bei griežtinti joms įvedamas sankcijas.

Ji Nyderlandų kolegai dėkojo už šios šalies dalyvavimą NATO priešakinėse pajėgose Lietuvoje ir už sprendimą didinti Lietuvoje dislokuotų karių skaičių.

Premjerė taip pat pabrėžė būtinybę pereiti nuo NATO atgrasymo prie gynybos strategijos mūsų regione.

Pasak Vyriausybės spaudos tarnybos, pokalbio metu taip pat aptarta Aliaksandro Lukašenkos vykdyta hibridinė ataka prieš Lietuvą ir visą ES, pasinaudojant nelegalios migracijos srautais, situacija Moldovoje ir Sakartvele, Kinijos iššūkis tarptautine teise ir taisyklėmis paremtai pasaulio tvarkai.

Anksčiau pirmadienį M. Rutte susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda.


Šiame straipsnyje: Ingrida ŠimonytėMarkas RutteNyderlandų premjeraskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių