I. Šimonytė: ES turi parodyti, kad kalbos apie atviras duris Ukrainai nėra tušti žodžiai

  • Teksto dydis:

Su Ukrainos vicepremjere Olha Stefanišyna penktadienį susitikusi ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pareiškė, kad Europos Sąjunga (ES) turi parodyti, jog bendrijos kalbos apie atviras duris Ukrainai nėra vien tik tušti žodžiai.

Ji ragino ES birželį Europos Vadovų Taryboje suteikti Ukrainai kandidatės statusą.

„Ukrainos žmonės dar 2013 metais tvirtai nusprendė, kad jų šalies vieta – Europos Sąjungoje, šiandien jie aukoja gyvybes už Ukrainos laisvę ir jos europinę ateitį“, – pranešime spaudai sakė I. Šimonytė.

„Atėjo laikas Europos Sąjungai pademonstruoti, kad mūsų kalbos apie atviras duris Ukrainai nėra vien tušti žodžiai ir suteikti Ukrainai ES kandidatės statusą ES Vadovų Taryboje birželį“, – pridūrė ji.

Ukrainos žmonės dar 2013 metais tvirtai nusprendė, kad jų šalies vieta – Europos Sąjungoje, šiandien jie aukoja gyvybes už Ukrainos laisvę ir jos europinę ateitį.

Pasak Lietuvos premjerės, Ukrainos gebėjimas vykstant Rusijos invazijai rekordiškai greitai pateikti atsakymus į milžiniškos apimties ES klausimynus yra vienas argumentas, įrodantis Ukrainos įsipareigojimą šalies europiniam keliui.

Lietuva savo ruožtu deda visas pastangas, kad ES kuo greičiau atsakytų, suteikdama Ukrainai ES kandidatės statusą, tvirtino ministrė pirmininkė.

Vasarį Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Kyjivas pateikė paraišką įstoti į Bendriją. Europos Komisija birželį turėtų pasisakyti dėl kandidatės statuso suteikimo šaliai, tačiau Vakarų šalių lyderiai perspėja, jog Ukrainos stojimas į ES gali užtrukti dešimtmečius.

I. Šimonytė su Ukrainos kolege taip pat aptarė situaciją jos šalyje, humanitarinius poreikius, paramą, planus dėl Ukrainos atstatymo, ES ir NATO atsaką į Rusijos invaziją.

„Lietuva visomis galimybėmis remia ir toliau rems Ukrainą ir jos žmones, ryžtingai nuo Rusijos agresijos ginančius ne tik savo, bet ir mūsų visų laisvę bei demokratines vertybes, užtikrins saugias sąlygas Lietuvoje prisiglaudusiems ukrainiečiams ir prisidės prie Ukrainos atkūrimo“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerė pabrėžė, kad ES ir NATO formatuose Lietuva ragina partneres išlaikyti ir stiprinti susitelkimą, užtikrinti paramos ilgalaikiškumą, tuo pačiu toliau didinti spaudimą Rusijai ir Baltarusijai ES sankcijomis, riboti Rusijos gebėjimą tęsti karą ir mažinti mūsų pačių priklausomybę nuo Rusijos energetikos išteklių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Kur bobos valdžioje - ten bėda. Vienintelė Merkelė buvo šio to verta.

jokiu atviru duru xoxolu banderom

jokiu atviru duru xoxolu banderom portretas
lai nesa muila y lenkija , Zelenskis su Duda panaikino sienas... lai juos lenkai dulkina,

žirgynas

žirgynas portretas
atvrers veislinem arklidem
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių