I. Šimonytė: A. Kubilius galėtų pretenduoti į bet kurį EK portfelį

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad į eurokomisarus siūlomas Andrius Kubilius turėtų kompetencijų užimti bet kurį Europos Komisijos (EK) portfelį. Visgi, Prezidentūrai užsiminus, kad A. Kubilius galėtų dirbti gynybos srityje, ministrė pirmininkė tokių diskusijų nekomentuoja.

„Andrius Kubilius yra ta kandidatūra, kuri objektyviai gali pretenduoti į bet kokį portfelį. Buvusio premjero padėtis leidžia sakyti, kad yra labai mažai gyvenimo sričių, kuriuose premjeras neturi turėti tam tikros kompetencijos, žinių ir gebėjimo spręsti su ta sritimi susijusius klausimus“, – antradienį žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

„Kadangi tai yra diskusijos, kurios vyksta pasitikėjimo pagrindu, aš tokių diskusijų viešai nekomentuoju“, – akcentavo ji.

Premjerė pabrėžė, kad pokalbiuose su EK pirmininke Ursula von der Leyen buvo aptarti atsparumo, plėtros ir ekonomikos konkurencingumo portfeliai.

„Ir aptakiai, ir neaptakiai esame kalbėję. Esu ne kartą viešai įvardijusi, tai yra tos sritys, kurias pati komisijos pirmininkė yra įvardijusi kaip strategines sritis Europos Sąjungai (ES) ateities penkerių metų laikotarpiui: atsparumas, plėtra ir ekonomikos konkurencingumas“, – sakė I. Šimonytė.

Nors EK pirmininkė buvo išsakiusi lūkestį, jog šalys narės nominuotų po vieną vyro ir moters kandidatūrą, premjerė tikina, kad to padaryti neleidžia Lietuvoje galiojanti eurokomisarų skyrimo tvarka.

„Lietuvos procedūra yra nedėkinga tokio pobūdžio diskusijoms. Kai kandidatą nominuoja ministras pirmininkas, kas vyksta kitų valstybių narių atveju, tuomet komisijos pirmininkei galimos indikuoti kelios kandidatūros, kurias ji gali apsvarstyti, gali susitikti, bet visa tai vyksta pakankamai diskretiškai ir pakankamai korektiškai tam, kad žmogus, kuris nebus pasirinktas galiausiai, kad jo reputacija nenukentėtų“, – dėstė I. Šimonytė.

„Lietuvos procedūra yra labai vieša, nes ji įtraukia labai daug institucijų, yra labai formalūs žingsniai, yra Vyriausybė, yra Prezidentūra, yra Seimas. Tai netgi teisiškai nenumato nei vienas iš tų teisės aktų, kad būtų pateikti du kandidatai. Šiuo atveju buvo pasirinktas tas kandidatas, dėl kurio mes abu su prezidentu sutarėme“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad šalies vadovas pasirašė Vyriausybės pateiktą dekretą, kuriuo pritarė Andriaus Kubiliaus kandidatūrai į eurokomisarus. Antradienį šaukiamoje neeilinėje sesijoje Seimas turėtų apsispręsti dėl A. Kubiliaus kandidatūros į EK.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

G. Landsbergis: A. Kubiliui realu gauti gynybos eurokomisaro portfelį

Ekspremjerui, europarlamentarui Andriui Kubiliui būtų realu gauti gynybos eurokomisaro portfelį, jeigu jo kandidatūra būtų teikiama į Europos Komisiją (EK), sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Aš manau, kad realu. Kiek žinau, Andrius Kubilius pats aktyviai derasi dėl tų pozicijų“, –  antradienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis, paklaustas apie galimybę, jog Lietuvos atstovas naujoje EK būtų atsakingas už gynybos sritį.

„Iš tikrųjų manau, kad tai yra geriausia situacija, kai žmogus geba už save pakovoti. Kai daugiau nėra kam tą daryti, ir, na, aš tikrai optimistiškas“, – pridūrė jis.

G. Landsbergio teigimu, labiausiai Lietuvos interesus atitiktų su užsienio politika, gynyba susiję portfeliai.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė antradienį Žinių radijui taip pat sakė, kad gynybos portfelis Europos Komisijoje Lietuvai būtų labai geras.

Minėtas atsakomybės sritis antradienį Seime nurodė ir pats A. Kubilius.

„Saugumo, gynybos Europos Rytų erdvės reikaluose mes kaip valstybė turime unikalios patirties ir šiuose reikaluose galime duoti daugiausia pridėtinės vertės stiprinant visos ES, o tuo pačiu ir mūsų pačių saugumą“, – tvirtino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
. Turi ta Lietuva vergovę, skurdą, banditus, pe.dofilus, ho.mikus, belyčius bepročius ir vyrų santuokas tarpusavyje. Ir greta to badaujančius pensininkus. Švietimas ir medicina sugriauti, specialistų nebėr. Univerkės lyg cirkas, dėstytojų nebėr, o "studentai" - beraščiai klounai. Pramonė sugriauta, žemės ūkis sugriautas. Kėpso nutriušę byrantys daugiabučiai, ačiū rusams, kad pastatė. Jaunimo Lietuvoje nebėra, visi darbingi išbildėjo dirbti norvegijai, anglijai, vokietijai. Tai padarė ir toliau daro kubilas, šėtonytė ir konsrvai.

Visi žino

Visi žino portretas
Premjerė yra visos tautos favoritė, pripažinta ne ginčo tvarka. Sektinas darbštumo ir nepriekaištingos reputacijos pavyzdys. Respect.

N

N portretas
Visiška nesąmonė,jau ir taip jis vartosi taukuose,juk gyvena kaip japonas,kam jam tie dar 20 tūkst.už sėdejimą?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių