I. Šimonytė: Lietuvą ir Ispaniją sieja bendra atsakomybė kuriant saugią ir stiprią Europą

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė susitikime su Lietuvoje viešinčiu Ispanijos premjeru Pedro’u Sánchezu Pérezu-Castejónu aptarė dvišalių santykių ir ekonominio bendradarbiavimo plėtros galimybes, šalių bendradarbiavimą ES, NATO ir saugumo klausimus, situaciją Baltarusijoje ir Rusijoje, nelegalios migracijos ir nesaugios Astravo AE keliamas grėsmes ES, ES ryšius su Pietų ir Rytų kaimynystės šalimis.

„Šiandien mūsų šalis sieja puikūs dvišaliai santykiai ir draugystė, kurią norime dar labiau sutvirtinti,“ – sakė Lietuvos premjerė.

Pasak pranešimo, susitikime buvo aptartos ekonominio bendradarbiavimo plėtros galimybės gyvybės mokslų, aukštųjų technologijų, žaliosios energetikos, tradicinės pramonės šakų srityse.

I. Šimonytė padėkojo Ispanijos premjerui už jo šalies indėlį į Baltijos regiono saugumą.

„Ispanijos karių dalyvavimas NATO oro policijos misijoje Šiauliuose ir NATO priešakinių pajėgų batalione Latvijoje yra ryškiausias solidarumo pavyzdys, kurį labai vertiname,“ – sakė Lietuvos premjerė.

Šiandien mūsų šalis sieja puikūs dvišaliai santykiai ir draugystė, kurią norime dar labiau sutvirtinti.

„Lietuvą ir Ispaniją sieja bendra atsakomybė kuriant saugią ir stiprią Europą. Todėl turime dar glaudžiau bendradarbiauti kovojant tiek su tradiciniais, tiek ir hibridiniais saugumo iššūkiais. Šios dienos pokalbiai parodė, kad šiuos iššūkius suprantame vienodai,“ – pažymėjo I. Šimonytė.

Susitikime daug dėmesio skirta Baltarusijos režimo skatinamam nelegalių migrantų srautui, keliančiam pavojų visai ES.

„Baltarusijos režimas ciniškai naudojasi pažeidžiamų žmonių padėtimi, dirbtinai skatinant nelegalią migraciją per Baltarusijos-Lietuvos sieną. ES turi griežtai ir operatyviai reaguoti į tokius Baltarusijos režimo veiksmus. Tikimės tolesnio ES ir šalių narių solidarumo stiprinant ES išorinės sienos rytuose apsaugą,“ – teigė Lietuvos premjerė.

Susitikime aptarta Ispanijos patirtis kovojant su nelegalių migrantų srautais, šalį pasiekiančiais Viduržiemio jūra.

Lietuvos premjerė atkreipė dėmesį, kad neprognozuojami Baltarusijos režimo veiksmai dar labiau išryškino nesaugios Astravo AE problemą.

„Nesaugi Astravo AE yra grėsmė visai ES, tuo pačiu tai yra ir priminimas visai Europai, kad Rusija naudoja energetinius projektus geopolitiniais tikslais,“ – pažymėjo premjerė.

Premjerai aptarė žymiai blogėjančią žmogaus teisių situaciją Baltarusijoje, Rusijoje bei Kinijos keliamus iššūkius.

Susitikime kalbėta apie ES ryšių su pietinėmis ir rytinėmis kaimynėmis stiprinimo svarbą bei artėjantį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą.

Abu premjerai lankėsi ekskursijoje Vilniaus universitete.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

WC

WC portretas
Laisve baskams !!!

pensininkė

pensininkė portretas
premjerė apsupta apsauginių tikrai jaučiasi saugi, bet ne Lietuvos žmonės , ypač dabar kai plūsta juodi nelegalai

Kažin

Kažin portretas
Šimonytei ne per šalta su tokiu kombinezonu kai virš +30'C? Vieną turėjom tai vis su miliniu mėlynu sarafanu visur demonstravosi o šita tai su kombinezonu:D)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių