Pereiti į pagrindinį turinį

I. Šimonytė nemano, kad A. Jakubauskas gali toliau vadovauti centrui

2021-03-30 11:03

Seimui jau artimiausiu metu ruošiantis svarstyti parlamento valdybos siūlymą iš pareigų atleisti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) direktorių Adą Jakubauską, premjerė Ingrida Šimonytė sako nematanti argumentų, kad kritikos susilaukęs centro vadovas galėtų toliau eiti pareigas.

M. Morkevičiaus / ELTOS, I. Gelūno / Fotobanko nuotr.

Pasak jos, paskutinį tašką diskusijas keliančioje Genocido tyrimo centro istorijoje, ko gero, padėjo A. Jakubausko interviu Krymo totorių televizijai ATR.

„Aš labai apgailestauju, kad vadovas nepademonstravo tų savybių, kurių ir reikėtų tokios institucijos vadovui“, – Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Premjerė neslėpė, kad pastarąją savaitę Seimą pasiekę įvairių organizacijų laiškai, kuriuose buvo reiškiamas palaikymas A. Jakubauskui, jai pasirodė keisti. Vyriausybės vadovė tai įvardino kaip organizuotą A. Jakubausko palaikymo kampaniją.

„Man keista yra pati organizuota palaikymo kampanija, kai tarsi pats žmogus nekalba, o organizuoja daug tokių labai garbingų žmonių ir labai garbingų organizacijų laiškus ir atsiliepimus, tarp kurių yra nemažai tekstų, kurie deja, bet kartojasi. Kyla įtarimas, kad tai yra nelabai nuoširdu“, – teigė premjerė.

Visgi, akcentavo I. Šimonytė, klausimui, ar LGGRTC vadovas yra tinkamas toliau eiti savo pareigas, tašką, ko gero, padėjo pastarąją savaitę garsiai nuskambėjęs A. Jakubausko interviu Krymo totorių televizijai ATR.

Mano nuomone, tie paskutiniai pasisakymai yra absoliučiai skandalingi ir turbūt daugeliui žmonių, kurie dar turėjo kažkokių abejonių, galbūt tas abejones ir išsklaidė.

„Mano nuomone, tie paskutiniai pasisakymai yra absoliučiai skandalingi ir turbūt daugeliui žmonių, kurie dar turėjo kažkokių abejonių, galbūt tas abejones ir išsklaidė“, – teigė I. Šimonytė. Pasak jos, po tokių pasisakymų, kuriuos A. Jakubauskas deklaravo interviu, sunku suprasti, kaip jis pats save mato vadovaujantį institucijai, esančiai ES valstybėje narėje.  

„Turbūt labai sunku žmogui paaiškinti, kaip jis pats save mato vadovaujantį institucijai ES valstybėje narėje, kalbėdamas tokius dalykus Ukrainos Krymo totorių televizijoje, žinant, kad Ukraina siekia narystės Europos Sąjungoje“, – teigė premjerė.

LGGRTC vadovas pastarąją savaitę ir pats kritiškai įvertino savo teiginius minėtame interviu ir už juos  atsiprašė. Pasak jo, kai kuriuos jo išsakytus teiginius apie esą patiriamą spaudimą ir Lietuvoje bandomas diegti „leftistines pažiūras“ lėmė nuovargis ir stresas, patiriamas dėl esą jo, kaip LGGRTC direktoriaus, vykdomo persekiojimo.

Interviu iš posto verčiamas Genocido tyrimo centro vadovas aiškino, kad jis susiduria su „leftistinių pažiūrų“ politikų spaudimu. Interviu jis taip pat teigė, kad esą „leftistinių“ pažiūrų politikai bando Lietuvos visuomenei primesti savas vertybes, tarp kurių tos pačios lyties asmenų santuokos, narkotikų dekriminalizavimas.

„Atsiprašau dėl šito pasisakymo, buvau pagautas gatvėje, kai ėjau namo. Buvo techniniai nesklandumai. Visi esame pavargę, o aš esu ujamas du mėnesius. Ko gero, peržiūrėjęs šį įrašą turiu pripažinti, kad ir man pačiam buvo nesmagu. Tačiau supraskite, kad du mėnesius esu persekiojamas“, – žurnalistams penktadienį sakė iš pareigų atleisti pasiūlytas LGGRTC direktorius.

Krymo totorių televizijai duotame interviu A. Jakubauskas aiškino, kad Lietuvos jaunoji karta bando Lietuvos visuomenei primesti savas vertybes.

ELTA primena, kad Seimo valdyba pastarosios savaitės penktadienį apsisprendė teikti Seimui siūlymą iš einamų pareigų atleisti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorių A. Jakubauską. Pasak Seimo vadovės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, parlamentas šį klausimą turėtų spręsti ketvirtadienį.

Situaciją LGGRTC tyrusi Seimo valdybos sudaryta darbo grupė nusprendė kreiptis į Seimą dėl centro direktoriaus A. Jakubausko tinkamumo toliau eiti pareigas.

Seimo valdybos sudarytos darbo grupės vadovės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės teigimu, A. Jakubauskui nepavyko konstruktyviai spręsti iškilusių problemų, o veiksmai, kurių jis ėmėsi pastaruosius kelis mėnesius, pasak politikės, tik dar labiau padidino įtampą bei susipriešinimą jo vadovaujamame centre.

Tuo tarpu LGGRTC direktoriui A. Jakubauskui palaikymą reiškia Laisvės premijos laureatai ir rezistentai. Pasak jų, situaciją Genocido centre tyrusios Seimo valdybos sudarytos darbo grupės išvada, kad vargu, ar A. Jakubauskas yra tinkamas toliau vadovauti LGGRTC, yra nepagrįsta. Laisvės premijos laureatai ir rezistentai ragina Seimo narius palaikyti kritikos pastaruoju metu itin daug sulaukusį LGGRTC vadovą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų