I. Šimonytė: svarbu pasiekti, kad NVSC galėtų efektyviai rinkti ir sekti informaciją

  • Teksto dydis:

Svarbu užtikrinti, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) vėl pajėgų rinkti informaciją apie naujus COVID-19 atvejus ir atsekti kontaktus, tam reikia tiek stiprinti patį centrą, tiek stengtis sumažinti atvejų augimo tempus, sako kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė.

„NVSC darbas yra realiai nulūžęs, jeigu galima taip sakyti, yra daug problemų su duomenimis, yra daug problemų su statistika ir labai sunku priimti informuotus sprendimus, kada nėra užtikrinamas net kažkoks bazinis duomenų rinkinys, kuris yra reikalingas tiems sprendimams“, – LRT radijui antradienį sakė ji.

Pasak jos, karantinu svarbu pasiekti, jog NVSC darbas vėl būtų normalizuotas ir centras pajėgtų atsekti kontaktus bei apie juos laiku įspėti žmones.

„Kad nebūtų tokia situacija, kad jūs buvote kontakte, sakykime, kažkokio mėnesio pirmą dieną, o gaunate žinutę to paties mėnesio dešimtą dieną apie tai, kad jums iki rytojaus reikia karantinuotis. Yra labai aiškus valandų skaičius, per kurį tas turi būti padaryta“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Reikia aiškiai įsivertinti – ir čia jau procesų ekspertų darbas labiau negu medicinos ekspertų – kokių pajėgumų tam reikia ir iš kur tuos pajėgumus galima pasitelkti.

Pasak jos, naujai valdančiajai daugumai bus svarbu užtikrinti ir tai, kad NVSC turėtų reikiamus pajėgumus.

„Reikia aiškiai įsivertinti – ir čia jau procesų ekspertų darbas labiau negu medicinos ekspertų – kokių pajėgumų tam reikia ir iš kur tuos pajėgumus galima pasitelkti. Neatmetu, kad tuos pajėgumus galima pasitelkti ne tik iš kariuomenės ar savanorių, bet taip pat ir iš privataus verslo“, – sakė kandidatė į ministres pirmininkes.

„Pajėgumų dabar tiesiog nėra. Vien tai, kad kažkuriuo metu tiesiog nutrūko kontaktų atsekimas ir iš pradžių dar kažkas gaudavo labai daug pavėluotų žinučių, o dabar jau žmonės ir iš viso tų pranešimų negauna, akivaizdu, kad procesas jau nebeveikia kuris laikas“, – pridūrė ji.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos lyderiai Seime pirmadienį pasirašė sutartį dėl naujos valdančiosios koalicijos sudarymo.

Koalicijos partneriai įsipareigojo remti I. Šimonytės vadovaujamą koalicinę Vyriausybę.

Koalicija turės 74 atstovus Seime iš 141.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių