I. Šimonytė: Vyriausybė tikrai nekėlė sau tikslo gadinti santykius su Kinija

Premjerė Ingrida Šimonytė tikina, kad jos vadovaujamas Ministrų Kabinetas neturėjo tikslo bloginti santykių su Kinija.

„Vyriausybė tikrai negadino santykių su Kinija. Niekada neturėjome ir nekėlėme sau tokio tikslo“, – Vyriausybės valandoje Seime ketvirtadienį tvirtino I. Šimonytė.

Tačiau ji taip pat pabrėžė, kad Vyriausybė turi teisę apsispręsti, kokiuose diplomatiniuose formatuose Lietuvai dalyvauti bei kokias atstovybes steigti Lietuvoje.

„Tai, kad kai kurie formatai, kurie anksčiau buvo plėtojami, mums pasirodė ne tokie verti dėmesio, tai turbūt Vyriausybė turi teisę apsispręsti. Taip pat, kaip ir sprendimas dėl taivaniečių atstovybės Lietuvoje yra numatytas Vyriausybės programoje, tai Vyriausybė daro tai, kas buvo numatyta jos programoje“, – sakė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad, Lietuvai ėmus megzti glaudesnius ryšius su Taivanu, ėmė blogėti santykiai su Kinija.

Kinija šią vasarą konsultacijų atšaukė savo ambasadorių Vilniuje ir paragino atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine. Lietuvos ambasadorė Kinijoje Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijų grįžo rugsėjį. Kinijos užsienio reikalų ministerija tokį sprendimą argumentavo Vilniaus ketinimais Lietuvoje atidaryti Taivano prekybos atstovybę. Kinijos atstovų teigimu, toks Lietuvos ketinimas „įžūliai pažeidžia Lietuvos ir Kinijos komunikatą dėl diplomatinių santykių užmezgimo“.

Pekinas Taivaną laiko dar viena savo provincija, todėl bet kokius kitų valstybių santykius su Taivanu vertina kaip prieštaraujančius pačios propaguojamam „vienos Kinijos principui“. Todėl Pekinas stengiasi, kad Taivanas būtų izoliuotas pasaulio arenoje, ir trukdo bet kokiam oficialiam žodžio „Taivanas“ vartojimui, kad tai nesuteiktų salai tarptautinio teisėtumo jausmo.

Reikšdama savo nepasitenkinimą dėl sprendimo Vilniuje steigiamai atstovybei suteikti „Taivano“, o ne „Taipėjaus“ pavadinimą, Kinija Lietuvos atžvilgiu ėmėsi ir ekonominio spaudimo priemonių. Pekinas sustabdė krovininius traukinius į Lietuvą, taip pat sumažino Lietuvos įmonėms kredito limitus bei pakėlė kainas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir tokia varna mus valdo ? Gal ir su Baltarusija nenorėjo pabloginti santykių ?

Kodel

Kodel portretas
kodel vyriausybe neperspejo zmoniu, kad del ju veiksmu, komplektuojanciu detaliu gamintoju reikia ieskoti kitose salyse? Nezinojo, kad taip bus? Pats laikas uzleisti vieta tiems kurie jaucia atsakomybe uz savo veiksmus.

Betmenas

Betmenas portretas
Tai tas Lansbergis visai su protu susipykęs,arba meluoja kad nenorėjo gadinti santykius su Kinija.
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių