Įsigaliojo agitacijos draudimas rinkimuose

Šeštadienio naktį įsigaliojo draudimas agituoti renkant Šilutės rajono savivaldybės tarybą ir merą, Trakų rajono merą bei Seimo narį vienmandatėje Varėnos-Eišiškių apygardoje.

Įstatymas numato, kad rinkimų agitacija, nepaisant jos būdų, formų ir priemonių, draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir balsavimo pabaigos, išskyrus nuolatinę vaizdo agitaciją, iškabintą iki prasidedant draudimui.

Rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu jokių vaizdinių rinkimų agitacijos priemonių, išskyrus išleistas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK), negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame vyksta balsavimas.

Informacija apie vykstančius rinkimus, atvykusių balsuoti rinkėjų skaičių, dokumentus, kuriuos būtina turėti balsuojant, kvietimas atvykti balsuoti ar kita informacija, kuria neraginama nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už arba prieš kandidatą, rinkimų agitacija nelaikoma.

Už agitacijos draudimo pažeidimą taikoma administracinė atsakomybė – bauda nuo 144 iki 289 eurų, o rinkimų komisijų nariams, pareigūnams, stebėtojams – nuo 289 iki 1158 eurų. Tokia pat veika, padaryta visuomenės informavimo priemonėse, užtraukia baudą viešosios informacijos rengėjo ar platintojo vadovui arba kitam už viešosios informacijos skleidimą ar visuomenės informavimo priemonės turinį atsakingam asmeniui nuo 2896 iki 14 tūkst. 481 euro.

Pakartotinių rinkimų Šilutės ir Trakų rajonuose prireikė, nes VRK čia konstatavo šiurkščius Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pažeidimus ir panaikino rinkimų rezultatus.

Naujas Seimo narys vienmandatėje Varėnos–Eišiškių rinkimų apygardoje renkamas vietoje Liberalų sąjūdžio atstovo Algio Kašėtos, kuris 2012 metais čia laimėjęs Seimo nario mandatą šiemet jo atsisakė išrinktas Varėnos rajono meru.

Šilutėje dėl 25-ių savivaldybės tarybos narių mandatų varžosi septynios politinės partijos ir visuomeninis rinkimų komitetas, jų sąrašuose – 366 kandidatai, dėl mero posto - aštuoni politikai.

Dėl Trakų rajono mero pareigų kovoja į antrą turą patekusi liberalė Edita Rudelienė ir socialdemokratas Vytautas Zalieckas, Seimo nario rinkimuose Varėnos-Eišiškių apygardoje į antrą turą pateko Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Andžejus Andruškevičius bei socialdemokratas Vidas Mikalauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių