Pereiti į pagrindinį turinį

Iškilminga vakarienė prezidentūroje – kuo vaišinti karaliai?

2015-10-11 15:10
LRT
Premjeras A. Butkevičius kalbasi su Švedijos karaliene Silvija.
Premjeras A. Butkevičius kalbasi su Švedijos karaliene Silvija. / A. Butkevičiaus asm. archyvo nuotr.

Šią savaitę prezidentūroje buvo surengta oficiali vakarienė Švedijos karaliaus Karlo XVI Gustavo ir karalienės Silvios garbei. Pakvietimų į prabangią šventę sulaukė bene šimtas įtakingiausių Lietuvos asmenų. 18 valandą buvo pradėta oficiali vakarienė, kurią aptarnavo ir išskirtiniu meniu rūpinosi „Stiklių restoranas“, rašoma pranešime spaudai.

Kaip teigė restorano vadovas Aleksėjus Tofanas, visas meniu buvo skrupulingai derinamas pagal protokolą, o susirinkusiems svečiams ir karališkajai porai buvo pateikiami lietuviški patiekalai.

„Meniu su visa komanda derinome prieš atvykstant Švedijos karaliui. Ypatingų reikalavimų nesulaukėme, svarbiausia, jog maistas būtų lietuviškas. Pagal protokolą, svečiams negalima siūlyti jūros gėrybių, kiaulienos ar labai įmantrių patiekalų, kuriuos nepatogu valgyti. Dažniausiai svečius vaišiname žvėriena arba prabangia žuvimi. Kadangi karalius yra medžiotojas, kaip pagrindinis patiekalas buvo patiekiama stirniena.“, – teigė A. Tofanas.

Oficiali vakarienė pradėta nuo šaltojo užkandžio – eršketo baltojo vyno drebučiuose su žaliuoju krienų padažu ir burokėliais. Karštas patiekalas sudarytas iš stirnienos kepsnelių su keptais moliūgais, salierais, voveraitėmis,  pagardintas kadagių padažu. Šalia – keptų daržovių rinkinys. Vakarienės baigiamasis akordas – šokoladinis pyragaitis su šilauogėmis ir lazdynų riešutų kremu. Prie kavos ir arbatos patiekta garsiųjų itališkų sausainių „macaroons“.

Indai, iš kurių valgė Lietuvoje viešintys karaliai – baltos porcelianinės lėkštės su plačiu aukso krašteliu, įrankiai – klasikinio dizaino, pasidabruoti, taurės – raižyto skaidraus krištolo. Oficialiuose priėmimuose laikomasi tarptautinių standartų.

„Vakarienės maistu pasirūpino mūsų virtuvės šefas Linas Bražinskas, jam pagelbėjo ir 8 virėjų komanda. Vakarienę aptarnavo 14 profesionalių barmenų. Tai ne pirmas toks karališkasis vizitas“, – sakė A. Tofanas.

Prabangios vakarienės svečiams kartu su maistu buvo patiekti ir gėrimai: baltasis vokiškas vynas, raudonasis amerikietiškas vynas, ispaniškas brendis, lietuviškas likeris „Krupnikas“ bei trauktinė „Trejos devynerios“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų