J. Pinskus įžvelgė naują detalę derybose dėl opozicijos lyderio

Ekspremjerui Sauliui Skverneliui su dar devyniais parlamentarais pasitraukus iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos, vien iš LVŽS ir Darbo partijos frakcijų sudaryta opozicinė koalicija praranda opozicijos lyderio postą.

Todėl dabar devynis mandatus turinčios Regionų frakcijos sprendimas tampa lemtingas, kadangi jų pasirinkimas sudarytų sąlygas įgyti opozicijos lyderio postą kitoms politinėms jėgoms – naujajai Demokratų frakcijai „Vardan Lietuvos“ ir iki šiol susitarimo sudarymo galimybes skeptiškai vertinusiai Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP).

Tam, kad opozicinė koalicija galėtų deleguoti savo lyderį, jiems reikalingi daugiau nei pusės opozicinėje koalicijoje esančių parlamentarų balsai. Iš „valstiečių“ gretų pasitraukus 10 parlamentarų, koaliciją sudarytų 22 LVŽS nariai ir dar dešimt „darbiečių“. Tuo metu naująją S. Skvernelio frakciją „Vardan Lietuvos“ sudarys dešimt buvusių valstiečių ir dar trys mišrios grupės parlamentarai. LSDP frakciją taip pat sudaro 13 politikų, todėl Regionų frakcijai nusprendus sudaryti susitarimą pastarosiomis dviem politinėmis jėgomis, tokia koalicija turėtų 35 mandatus – užtektinai, kad galėtų išsirinkti savo opozicijos lyderį.

Tokias pasirinkimo galimybes įžvelgė ir Regionų frakcijos seniūnas Jonas Pinskus. Tačiau, nors parlamentaras sakė suprantąs jo frakcijos įtaką, tuo pačiu pažymėjo, kad nemažai lems ir didesnių politinių jėgų pasirinkimai.

„Kalbėjome ir su kolegomis, kad tampame svarbūs. Nes jeigu mes jungiamės į „darbiečių“-„valstiečių“ pusę, opozicijos lyderis iš jų pusės tampa. Jeigu jungiamės į socialdemokratų ir Skvernelio pusę, šitoje pusėje atsiranda opozicijos lyderis. Gal galimos ir kitos dėlionės. Manau, kad dabar svarbu, kaip didesnės frakcijos pasirinks“, – Eltai kalbėjo J. Pinskus, kartu pridurdamas, kad sudaryti visas opozicines frakcijas apimančio koalicinio susitarimo greičiausiai nepavyks.

Gal galimos ir kitos dėlionės. Manau, kad dabar svarbu, kaip didesnės frakcijos pasirinks.

„Jeigu pavyks susivienyti visai opozicijai, tai būtų dar gražiau. Bet tai turbūt praktiškai neįmanoma“, – papildė jis.

Politikas pasakojo, kad jie dėl koalicijos sudarymo galimybių dar pavasarį nemažai diskutavo su Darbo partija ir LVŽS, tačiau dabar viskas prasideda „nuo balto lapo“. J. Pinskaus teigimu, nemažai lems ir vertybiniai opozicinių frakcijų pasirinkimai.

„Kalbant apie Partnerystę ir Stambulo konvenciją, kadangi esame Regionų frakcija, mes atstovaujame regionams. Puikiai žinote, kokia rinkėjų nuomonė yra regionuose šiuo klausimu“, – aiškino Regionų frakcijos seniūnas, kartu patikslindamas, kad šiuo klausimu jo vadovaujamos politinės jėgos pozicija yra artimesnė LVŽS ir Darbo partijai.

„Pagal tokią takoskyrą tikrai artimesnė Darbo partijos ir „valstiečių“ pozicija“, – patikslino J. Pinskus.

S. Skvernelis: per pirmuosius metus opozicija nebuvo suvienyta

Pristatydamas naująją Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“ opozicijos lyderio pareigas pavasario sesijoje ėjęs S. Skvernelis užsiminė neatmetąs opozicinės koalicijos pasirašymo galimybių, tačiau pabrėžė, kad svarbiausia ne formalus susitarimas, o darbų įgyvendinimas.

„Kalbant apie bendrą darbą opozicijoje, visų čia esančių siekis – kuo stipresnė opozicija. Opozicija bus stipresnė, kai turės bendrą frontą, bendrą susitarimą. Nemanau, kad pagrindinis tikslas yra tai formalizuoti. Mes to galime siekti, bet svarbiausia realūs darbai“, – antradienį frakcijos pristatymo spaudos konferencijoje kalbėjo S. Skvernelis.

Tačiau ekspremjeras pridūrė, kad opozicinių frakcijų iki šiol suvienyti nepavyko.

„Kaip matote, per pirmus metus opozicija nebuvo suvienyta iš keturių opozicinių frakcijų, plius Mišrios grupės. Buvo tik dvi pasirašiusios susitarimą. Norisi, kad jis būtų, bet ne vien susitarimų pasirašymas lemia sėkmingą darbą“, – teigė S. Skvernelis.

Tačiau galimybių dirbti opozicijoje su S. Skverneliu ir naujai susikursiančia frakcija LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė nebematąs.

„Aš nematau galimybės dirbti toliau su Sauliumi Skverneliu, kad jis vėl taptų kokiu opozicijos lyderiu. Neseniai ir Darbo partijos pirmininkas sakė, kad jis nemato tokios galimybės, kad būtų dirbama su nauja frakcija. Ir aš suprantu taip mąstančius („valstiečių“ – ELTA) frakcijos narius: buvo pasinaudota ir išduota“, – antradienį paskelbus apie dalies politikų pasitraukimą iš „valstiečių“ gretų sakė R. Karbauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių