JAV ambasadoriui dėl Izraelio boikotuojant minėjimą Japonijoje, Lietuva nesiųs ir savojo

Jungtinių Valstijų (JAV) ir daliai kitų Vakarų šalių ambasadorių žadant nevykti į Nagasakio aukų pagerbimo ceremoniją, nes į ją nebuvo pakviestas Izraelis, minėjime nedalyvaus ir Lietuvos ambasadorius Japonijoje.

Jį šiame renginyje pakeis žemesnio rango šalies diplomatas, BNS patvirtino Užsienio reikalų ministerija, tačiau tokio sprendimų priežasčių nenurodė.

„Dalyvaus ambasados atstovas“, – teigė ministerija.

Atominės bombos aukų pagerbimo ceremonija šią savaitę buvo surengta ir Hirošimoje, čia Lietuvos atstovas Aurelijus Zykas dalyvavo.

„(...) ambasadorius Zykas kartu su kitais diplomatais iš viso pasaulio dalyvavo Hirošimos taikos ceremonijoje, taip išreikšdamas solidarumą su Japonijos žmonėmis“, – nurodoma Lietuvos ambasados Japonijoje „Facebook“ paskyroje.

Priešingai nei Nagasakio valdžia, Hirošima į antradienio ceremoniją pakvietė Izraelio ambasadorių Japonijoje, tuomet tarp dalyvių buvo ir JAV, Jungtinės Karalystės (JK) ambasadoriai.

Nagasakio meras Izraelio ambasadoriaus į penktadienį vyksiantį minėjimą nusprendė nekviesti, baiminantis mieste galinčių kilti protestų dėl karo Gazos Ruože.

Shiro Suzuki (Širas Suzukis) tuomet žurnalistams sakė, kad sprendimas buvo ne politiškai motyvuotas, o pagrįstas noru „surengti ceremoniją taikioje ir santūrioje atmosferoje“.

Reaguodamas į tokį Japonijos politiko žingsnį, JAV ambasadorius atsisakė dalyvauti renginyje, pabrėždamas, kad tokiu būdu jis yra politizuojamas.

Tokį patį sprendimą priėmė ir JK, nurodžiusi, jog į minėjimą nepakviestas Izraelis yra „apgailėtinai ir klaidingai prilyginamas Rusijai ir Baltarusijai – vienintelėms kitoms šalims, nepakviestoms į šių metų ceremoniją“.

Šių dviejų šalių pavyzdžiu renginį ambasadorių lygiu boikotuos ir Australija, Italija, Kanada bei Europos Sąjunga kaip institucija.

Hirošimoje ir Nagasakyje minėjimai rengiami pagerbiant žuvusiuosius per JAV atominį bombardavimą 1945-aisiais. Tai buvo pirmas ir vienintelis kartas kai kare panaudotas atominis ginklas.

Hirošimoje per ataką žuvo 140 tūkst. žmonių, Nagasakyje – 74 tūkstančiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

svilainis

svilainis portretas
Na čia jau ir aklas mato kaip mūsų lenciūginiai šunuodegiauja prieš savo šeimininką.Ir treptelt nereikėjo amerikonui.Užteko mirktelėjimo.Vėliau ,kaip ir dėl kinų,skinsim urmo bazės piemens nunokintus vaisius

kaip 1940-taisiais

kaip 1940-taisiais portretas
vieni žydai.

vatos smarvė

vatos smarvė portretas
ruskių subinlaižiai nerimsta
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių