JAV ambasadorius: V. Rakučio komentarai apie Holokaustą šokiruoja ir yra gėdingi

Jungtinių Valstijų ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas (Robertas Gilkristas) šokiruojančiais ir gėdingais pavadino Seimo konservatorių frakcijos atstovo Valdo Rakučio komentarus apie Holokaustą.

„Šokiruoja, kad būtent Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną Seimo narys imasi iškraipymų dėl Holokausto kolaborantų Lietuvoje ir gėdingai siekia apkaltinti žydus, jog jie buvo kaltininkai“, – JAV ambasados „Twitter“ paskyroje cituojamas ambasadorius.

Parlamentinės Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas V. Rakutis trečiadienį paskelbtame komentare pasisakė apie žydų kolaboravimą su nacių ir sovietų režimais.

„Bet kaip gi su tais talkininkais? Kas tie žmonės, kurie perima baisias idėjas? Ar tai lietuvių tautos lyderiai, tokie kaip pirmasis savanoris Kazys Škirpa ar generolas Vėtra? O gal Antanas Smetona? Nepaisant didelio pastarųjų metų ažiotažo niekaip nepavyko įrodyti, kad holokaustą organizavo jie. Ne, tai visai kiti žmonės, dažnai neišsilavinę, linkę pasijusti svarbiais gavę šautuvą į rankas, kartais stipriai nukentėję nuo 1941 m. sovietinių represijų, kartais aklai vykdę įsakymus. Jie panašūs į stribus. Pažinkime juos, supraskime, kodėl jie taip darė. Juk holokausto vykdytojų netrūko ir pačių žydų tarpe, ypač getų savivaldos struktūrose. Mes turime garsiai įvardinti šiuos žmones ir pasistengti, kad panašių į juos neatsirastų vėl. Bet taip pat atsakyti į klausimą, kokios buvo pačių žydų pažiūros, kokios idėjos paskatino daliai žydų bendradarbiauti su sovietų valdžia, užimti svarbias pareigas represinėse sovietų struktūrose. Kartais priežasčių suvokimas leidžia suprasti ir pasekmes, nors ir nepateisina poelgių“, – rašė V. Rakutis.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis sakė esąs pasipiktinęs šiuo komentaru, ir pabrėžė, kad jis neatspindi partijos ar Vyriausybės pozicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romėnų posakis

Romėnų posakis portretas
Jupiteri, tu pyksti, vadinasi, esi neteisus!

Tik

Tik portretas
Šeimininko tiesa yra tikra tiesa. O čia visokie rakučiai....

Keista reakcija!

Keista reakcija! portretas
Istorikas nieko įžeidžiančio nepasakė. Jis tik pasiūlė, kad vieną kartą būtų galutinai išsiaiškinta istorija, o ne visą laiką murkdomasi purve.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių