JAV kongresmenai reiškia paramą Lietuvai ginče su Kinija

Keliolika JAV Kongreso narių išreiškė paramą Vilniui diplomatiniame ginče su Kinija ir pabrėžė „ryžtingą Lietuvos valią kovoje su augančia žalinga Kinijos komunistų partijos (KKP) įtaka Europoje“.

Respublikono, JAV Atstovų rūmų Užsienio reikalų komiteto nario Augusto Pflugerio (Augusto Flugerio) inicijuotą laišką iš viso pasirašė 15 kongresmenų. Jame teigiama, kad Lietuvos žmonės išsiskyrė drąsią ir nenuolaidžiaujančia opozicija „demokratijos ir laisvės priešams“.

„Jūsų šalis geriau nei bet kas kitas supranta, ką reiškia gyventi po brutalaus autokratinio režimo priespauda. Kaip ankstesnės kartos stojo prieš Sovietų Sąjungos blogybes, taip dabar jūs stojate prieš Kinijos komunistų partiją bei didžiausią grėsmę demokratiškam gyvenimo būdui per pastaruosius dešimtmečius“, – teigiama laiške.

Kaip ankstesnės kartos stojo prieš Sovietų Sąjungos blogybes, taip dabar jūs stojate prieš Kinijos komunistų partiją bei didžiausią grėsmę demokratiškam gyvenimo būdui per pastaruosius dešimtmečius.

Jame sveikinamas Lietuvos sprendimas pasitraukti iš „17+1“ formato, kuris yra platesnės „Diržo ir kelio iniciatyvos“ dalis. JAV politikų teigimu, šis Kinijos projektas yra skirtas „investicijas ir prekybą paversti politine įtaka ir svertu, dažnai per skolų spąstus ir priklausomybę“.

Atstovų rūmų nariai ragina Europos šalis pasitraukti iš šio formato, tačiau priduria suprantantys, kad tai padaryti gali būti sunku, nes Kinija „baudžia tuos, kurie „oponuoja jos ambicijoms“.

Pasak jų, JAV ir sąjungininkai turi veikti kartu, kad išsaugotų puoselėjamas vertybes.

„Tuo tikslu mes ir toliau raginame šią JAV prezidento administraciją, ypač per Nacionalinę saugumo tarybą ir Tarptautinės plėtros finansavimo korporaciją, tvirtai remti ir laikytis mūsų su Trijų jūrų iniciatyva susijusių įsipareigojimų plėtoti energetiką, transportą ir skaitmeninę infrastruktūrą bei skatinti ekonomikos vystymąsi Centrinėje ir Rytų Europoje“, – rašoma laiške.

„Šios patikimos ir skaidrios Vakarų alternatyvos yra labai reikalingos kovojant su grobuoniškomis KKP investicijomis regione“, – teigiama jame.

JAV politikai taip pat sveikino Vyriausybės veiksmus, siekiant gerinti santykius su Taivanu.

„Pekino reakcija ir bandymai diktuoti Lietuvos užsienio politiką per prievartą ir patyčias yra visiškai nepriimtini. (...) Mes esame su jumis ir smerkiame atsakomąjį Kinijos elgesį“, – nurodo Atstovų rūmų nariai.

Kinija dėl gilėjančių Lietuvos ryšių su Taivanu anksčiau šį mėnesį konsultacijoms atšaukė ambasadorių Vilniuje ir pareikalavo atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine.

Kinijos užsienio reikalų ministerija tuomet teigė, kad tokį sprendimą paskatino siekis Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę. Ministerija savo pranešime nurodė, kad šis „sprendimas įžūliai pažeidžia Lietuvos ir Kinijos komunikatą dėl diplomatinių santykių užmezgimo ir kenkia Kinijos suverenitetui bei teritoriniam vientisumui“.

Palaikymą Vilniui konflikte su Pekinu jau anksčiau pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), JAV Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Robertas Menendezas, taip pat kiti Vakarų politikai.

Pekinas savo ruožtu ragina Lietuvą vadovautis „vienos Kinijos“ principu. Jis reiškia, kad Taivano ir žemyninės Kinijos žemės yra nedalomos ir priklauso vienai aiškiai apibrėžtai Kinijos valstybei.

Pekinas Taivaną laiko maištaujančia savo provincija. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
JAV palaiko savo kolonijos kliedesius. Kitaip ir negali būti.

Anonimas

Anonimas portretas
Ką gali ginčytis blusa su drambliu ? Jis jos net negirdi ..

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Lietuvos komunistus,okupantus, komunistus sveikina, Lietuviams nieko nesako.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių