Pereiti į pagrindinį turinį

JAV viceprezidento J. Bideno vizitas Lietuvoje – tiek simbolinis, tiek praktinis

2014-03-17 10:01
AFP nuotr.

JAV viceprezidento Joe Bideno vizitas Lietuvoje – tiek simbolinis, tiek praktinis, parodantis Rusijai, kad Vašingtonas užtikrins savo sąjungininkų saugumą. Kartu tai Lietuvos ekspertinės patirties Rytų klausimais įvertinimas.

JAV ambasada šeštadienį patvirtino, kad pirmadienį–trečiadienį antrasis galingiausios pasaulyje valstybės asmuo lankysis Lenkijoje ir Lietuvoje. Neslepiama, kad per susitikimus bus aptarta situacija Ukrainoje.

"Varšuvoje ir Vilniuje viceprezidentas susitiks su Lenkijos prezidentu ir premjeru bei Estijos, Latvijos ir Lietuvos prezidentais. Per susitikimus viceprezidentas tarsis dėl Ukrainos suverenumo ir teritorinio integralumo užtikrinimo priemonių, patvirtins kolektyvinio saugumo įsipareigojimus",  – sakoma JAV ambasados pranešime.

Pasak Rytų Europos studijų centro eksperto Mariaus Laurinavičiaus, J.Bidenas ne tik patvirtins JAV įsipareigojimus, bet ir norės išgirsti Lietuvos vertinimą  bei pasiūlymus, ką daryti toliau Ukrainos krizės akivaizdoje.

– Kaip vertinti  JAV viceprezidento J.Bideno tokį netikėtą sprendimą apsilankyti Lenkijoje ir Lietuvoje? – paklausėme M.Laurinavičiaus.

– Tai, kad vizitas taip greitai buvo suplanuotas, yra išties netikėta. Bet tai atitinka dabartinę Amerikos politiką. T.y. pademonstruoti NATO partnerėms, ypač labiausiai susirūpinusioms Rytų Europos valstybėms, tarp jų – Lietuvai ir Lenkijai, kad Jungtinės Valstijos ypač griežtai vertina tai, kas vyksta Ukrainoje, ir tai, ką daro Rusija.
Kartu JAV dar kartą visomis priemonėmis nori užtikrinti savo partnerius, kad jos laikysis savo įsipareigojimų, kaip numato 5-asis NATO sutarties straipsnis.

– Tai daugiau simbolinis vizitas? O gal įžvelgiama reali grėsmė mūsų saugumui?

– Giliai analizuojantieji situaciją Rusijoje realią grėsmę mato. Tad manau, kad ir Jungtinės Valstijos tą grėsmę mato. Atsiųsti papildomi naikintuvai visų Baltijos šalių oro erdvei saugoti yra tos pačios politikos dalis.

Sakyčiau, kad J.Bideno vizitas kartu yra ir simbolinis, kuris dar kartą parodys tai pačiai Rusijai, kad Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios ginti Lietuvą  ir kitas Baltijos šalis. Kita vertus, galima įžvelgti ir praktinę jo reikšmę. Jungtinės Valstijos demonstruoja pasiryžimą ne tik simboliniais žingsniais, bet ir praktiškai – tai ir papildomų pajėgų (pvz., naikintuvų) siuntimas, planuojami kariniai manevrai Lenkijoje.
J.Bideno vizitas – tai Jungtinių Valstijų politika užtikrinti savo sąjungininkų saugumą ne tik žodžiais, bet ir veiksmais.

– O kaip vertinate JAV prezidento Baracko Obamos užsienio politiką? Turint omeny nevykusį bandymą perkrauti santykius su Rusija, Sirijos atvejį, ar jo administracija supranta Rusiją ir Rytų Europą? Tik dabar atsivėrė akys?

– Nepriklausomai nuo to, kas būtų JAV prezidentas, Amerika tikriausiai geriausiai iš Vakarų pasaulio supranta Rusiją ir jos keliamą grėsmę.

Beje, bandymą perkrauti santykius su Rusija turėjome ir Lietuvoje, ir net dabar premjeras Algirdas Butkevičius tikriausiai neatsisakys savo politikos, kad reikia su Rusija bendradarbiauti. Tai rodo ir pareiškimai apie verslo ryšius, nenorą palaikyti sankcijų.

Kalbant apie JAV ir Rusiją, Amerikos bandymai perkrauti santykius yra labai natūralūs, nes egzistuoja ir interesai, ir bendros grėsmes. Jei Rusija elgtųsi civilizuotai ir norėtų būti JAV partnere, tai būtų natūrali Vašingtono partnerė globaliniuose ir geopolitiniuose žaidimuose. Sprendžiant didžiąsias pasaulines krizes, kurias Jungtinės Valstijos bando suvaldyti, Rusija galėtų būti labai rimta sąjungininkė. Egzistuoja daugybė sferų, kur bendradarbiavimas su Rusija yra gyvybiškai svarbus, todėl stebėtis bandymu perkrauti santykius nereikia.

Dabar, kai Rusija pademonstravo savo agresyvumą, matome visiškai skirtingą Jungtinių Valstijų ir Europos požiūrį. JAV ne tik kalba, bet ir daro daug,  o Europa iki šiol net nesugriežtino tono.

– Niekas neslėpia, kad J.Bideno vizito tema – Ukraina. Ar galima prognozuoti kitas temas? Ką Lietuva gali pasakyti? Ko JAV tikisi iš Lietuvos? Galbūt vėl kalba pasisuks apie įsipareigojimą skirti gynybai 2 proc. BVP?

– Tikrai nemanyčiau, kad dabar bus daromas koks nors spaudimas Lietuvai dėl to. Tiesiog ne tas laikas.
Bet tai, kad mes tai privalome daryti, nėra ir negali kilti jokių klausimų, jei norime būti patikimais partneriais ir turėti teisę tikėtis paramos iš savo partnerių.

Jei J.Bidenas norės kažką išgirsti iš mūsų vadovų, su kuriais susitiks, tai, manau, norės išgirsti mūsų vertinimą ir pasiūlymus, ką daryti toliau. Lietuvos ekspertų autoritetas Ukrainos atžvilgiu yra pakankamai aukštai vertinamas pasaulyje. Tas pats pasakytina ir Rusijos atžvilgiu, nepaisant to, kad dažnai vadinami antirusiškais.

Tikėčiausi, kad J.Bidenas norės išgirsti mūsų vertinimą ir pasiūlymus, ką daryti toliau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų