Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip balsuoti, jei negalite atvykti į savo apylinkę

2014-04-24 10:42
A. Ufarto / BFL nuotr.

Jei rinkimų dieną būsite kitame Lietuvos mieste, nei esate registruotas, galėsite balsuoti bet kurioje apylinkėje arba savo nuomonę išreikšti iš anksto.

Portalo LRT.lt skaitytojas Liudas kreipėsi į redakciją, norėdamas sužinoti, kaip jam reikės balsuoti, jei rinkimų dieną jis bus ne Mažeikiuose, kur yra registruotas, bet Vilniuje.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narės Živilės Verbylaitės teigimu, tokiu atveju asmuo gali atvykti į bet kurią savivaldybę gegužės 7–8 ir gegužės 21–22 dienomis nuo 8 iki 20 val. ir balsuoti iš anksto.

„Reikia turėti iš namų atsivežtą ar internetu atspausdintą rinkėjo kortelę, nes iš anksto balsuoti be jos negalima. Rinkėjo kortelę taip pat bus galima gauti nuėjus į bet kurio miesto ar rajono savivaldybę – komisija ją atspausdins iškart“, – nurodo Ž. Verbylaitė.

Pasak specialistės, yra ir kitas būdas – žmogus ir rinkimų dieną gali nueiti į bet kurią apylinkę ir prašyti leisti balsuoti ten. Tačiau tokiu atveju, anot, Ž. Verbylaitės, gali kilti sunkumų, mat apylinkių komisijos privalės nustatyti, ar rinkėjas tą dieną jau nėra balsavęs kitur.

„Abi apylinkės – ta, kurioje rinkėjas yra sąrašuose, ir ta, į kurią žmogus atvyko, – turi būti sujungtos elektroniniu ryšiu, nes asmuo iš ryto gali balsuoti vienoje apylinkėje, o po pietų – kitoje. Jei abi apylinkės yra kompiuterizuotos, tada toks atvejis įmanomas“, – sako VRK narė ir pastebi, kad vietos komisijos nariai gali atsisakyti leisti rinkėjui balsuoti.

Anot Ž. Verbylaitės, VRK reikalauja, kad visos apylinkės būtų kompiuterizuotos, tačiau specialistė nurodo, kad vis dėlto visiško aprūpinimo kompiuteriais užtikrinti gali ir nepavykti.

Norintiems balsuoti užsienyje, reikia užsiregistruoti iš anksto. VRK savo internetiniame puslapyje pateikia visas balsavimo svetur instrukcijas.

LRT primena, kad ketvirtadienį į namus buvo pradėtos nešioti rinkėjo kortelės. Ž. Verbylaitė pabrėžia, kad šios kortelės reikalingos tik balsuojant iš anksto arba namuose, todėl sunerimti jos negavus neverta. 

Lietuvos Prezidento rinkimai vyks gegužės 11-ąją, Europos Parlamento rinkimai – gegužės 25-ąją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų