Kariuomenė: lauko taktinėse pratybose pirmą kartą pasitelkta oro gynybos sistema NASAMS

  • Teksto dydis:

Lauko taktinėse pratybose pirmą kartą buvo pasitelkta oro gynybos sistema NASAMS, ketvirtadienį pranešė Lietuvos kariuomenė.

Šią pažangią sistemą naudoti ketvirtadienį treniruojasi Karinių oro pajėgų Oro gynybos bataliono kariai, dalyvaujantys antrą savaitę vykstančiose tarptautinėse pratybose „Geležinis vilkas 2023-I“ su Lietuvos ir sąjungininkų kariniais vienetais.

Oro gynybos batalionas pratybose taip naudojasi apžvalgos radarais „Giraffe MkIV“, trumpojo nuotolio oro gynybos sistemomis RBS-70.

Pasak Lietuvos kariuomenės, oro gynybos sistema NASAMS yra laikoma viena efektyviausių vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų, kurios pagrindiniai uždaviniai yra rajonų, strateginių objektų bei manevrinių vienetų parama ir apsauga nuo antpuolių iš oro.

2020 metais iš Norvegijos įsigytos naujausios – III kartos oro gynybos sistemos NASAMS yra skirtos įvairių tipų priešiškų orlaivių kruizinių raketų ir nuotoliniu būdu valdomų orlaivių naikinimui.

Pati sistema susideda iš kelių komponentų: ugnies valdymo centro, radaro, elektrooptinio sensoriaus, paleidiklio, radarų ir paleidiklio ryšių vadaviečių.

Pasak NASAMS baterijos vado, pagrindinis ir pats svarbiausias yra ugnies valdymo centras, veikiantis nuotoliniu būdu ir užtikrinantis raketos paleidimą. Antrasis komponentas – radaras – sistemos akys, matančios taikinius ir galiausiai paleidiklis – šešias raketas talpinantis ir 360 laipsnių kampu veikiantis konteineris, kuris atlieka kovinį šūvį į priešišką taikinį.

Pratybose „Geležinis vilkas 2023-I“ NASAMS padalinys yra valdomas aukštesnio vieneto – Valdymo ir pranešimų centro (angl. Control and Reporting Centre, CRC) ir  vykdo Pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ atsakomybės rajono, oro erdvės gynybą bendroje paramoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių