Keistos A. Anušausko vingrybės: dėjosi net neįsivaizduojantis, apie kokią jo klaidą kalbama

Lietuvos Krašto apsaugo ministras Arvydas Anušauskas galimai nesilaikė saugumo taisyklių ir realiu laiku socialiniame tinkle publikavo nuotraukas, kaip Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda apdovanoja Ukrainos vadovą Volodymyrą Zelenskį Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine.

Dėl saugumo reikalavimų iš svečių buvo prašoma bet kokias nuotraukas, vaizdo įrašus ar kitą informaciją publikuoti praėjus ne mažiau nei valandai po įvykio.

Pasak specialistų, rusams nesudėtinga iš nuotraukos nustatyti V. Zelenskio buvimo vietą, todėl jeigu būtų įsakymas jį nužudyti bet kokia kaina, pagal nuotraukos suteikiamas koordinates galėtų būti paleista ypatingo tikslumo raketa.

Dėl krašto apsaugos ministro galimai neapdairių veiksmų atsitikęs nesusipratimas paaiškėjo tuomet, kai vienas portalų praėjusį ketvirtadienį 13.18 val. įkėlė prezidento V. Zelenskio apdovanojimo metu padarytą nuotrauką, kurios autorius – A. Anušauskas. Nuotrauka buvo paimta iš ministro A. Anušausko feisbuko, tai reiškia, kad ministras į savo profilį nuotrauką buvo įkėlęs galimai realiu laiku – būtent to dėl saugumo buvo prašoma nedaryti.

Prezidento kanceliarijos/ R. Dačkaus nuotr.

Kodėl ministras nesilaikė svarbaus reikalavimo ir pasielgė neatsakingai? Dėl neapdairumo, išsiblaškymo, nesusigaudymo, dėl kokių nors kitų priežasčių?

Portalas kauno.diena.lt apie tai pasiteiravo paties ministro. Paklausus, kodėl nuotrauka buvo įkelta ignoruojant saugumo reikalavimus, A. Anušauskas ėmė tvirtinti net neįsivaizduojantis, apie kokią nuotrauką kalbame.

– Kaip atsitiko, kad jūs realiu laiku įkėlėte nuotrauką? 

– Kokia nuotrauką? – kaip nieko apie tai nežinantis stebėjosi ministras.

– Kalbame apie tai, kaip buvo apdovanotas prezidentas V. Zelenskis.

Kodėl jūs klausiate apie mano feisbuką, kodėl aš ką įkėlinėju?

– Apie ką jūs čia klausiate, čia apie mano feisbuką?

– Taip.

– O kodėl jūs klausite?

– Dėl fakto.

– Kodėl jūs klausiate apie mano feisbuką, kodėl aš ką įkėlinėju? Jūs man paaiškinkite, nes aš nesuprantu. Kodėl kažkokia nuotrauka, kodėl įkėliau, nelabai supratau, ko jūs norite…

– Nuotrauka iš apdovanojimo ceremonijos.

– Gerai, aš atsiprašysiu, bet dabar nebegaliu kalbėti.

– Palaukite, čia rimtas klausimas...

– Iš tikrųjų aš neturiu laiko kalbėti.

– Jūs paneigiate faktą..?

Šioje vietoje ministras nutraukė pokalbį ir daugiau telefonu nebeatsiliepė, nors skambinome jam dar keletą kartų.

Tačiau A. Anušausko feisbuko paskyroje nesunku surasti anksčiau paslėptą, tačiau vėliau vėl paviešintą įrašą iš Ukrainos vadovo apdovanojimo ceremonijos – ji įkelta ketvirtadienį 12.55 val. Tai yra nepraėjus saugumą užtikrinančiam laikui.

Portalui kauno.diena.lt prezidento patarėjas Tomas Beržinskas patvirtino, kad dėl saugumo reikalavimų iš svečių buvo prašoma bet kokias nuotraukas, vaizdo įrašus ar kitą informaciją publikuoti praėjus ne mažiau nei valandai po įvykio. Anot patarėjo, Prezidentūra šių reikalavimų laikėsi labai kruopščiai.

„Komentuoti ministro A. Anušausko veiksmų aš neturiu teisės“, – portalui kauno.diena.lt pabrėžė T. Beržinskas.

Kodėl Krašto apsaugos ministras nesilaikė saugumo reikalavimų, taip ir liko neaišku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių