Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl balsavime dėl 35 mlrd. eurų ES paskolos Ukrainai nedalyvavo kai kurie Lietuvos politikai?

2024-10-23 12:01

Pasirodžius informacijai, kad Petras Gražulis Europos Parlamente (EP) balsavo prieš 35 mlrd. eurų paskolą Ukrainai, pats politikas tikina, kad tai tebuvo žmogiška klaida. Jis sako palaikantis šį projektą ir jau kreipęsis su prašymu jo balsą pakeisti. Tačiau balsavime nedalyvavo ir daugiau politikų iš Lietuvos.

Virginijus Sinkevičius ir Waldemaras Tomaszewskis
Virginijus Sinkevičius ir Waldemaras Tomaszewskis / L. Balandžio / BNS nuotr.

Portalo 15min.lt duomenimis, Lietuvos deleguoti europarlamentarai Virginijus Sinkevičius ir Waldemaras Tomaszewskis balsavime nedalyvavo, o Vytenis Andriukaitis, Petras Auštrevičius, Vilija Blinkevičiūtė, Rasa Juknevičienė, Andrius Kubilius, Paulius Saudargas, Aurelijus Veryga ir Dainius Žalimas balsavo „už“ paramą Ukrainai.

V. Sinkevičiaus tokie P. Gražulio argumentai neįtikino

Savo ruožtu aiškindamas, kodėl nedalyvavo balsavime, V. Sinkevičius portalui „lrytas.lt“ teigė, kad šiuo metu jis yra Lietuvoje, todėl EP sesijoje nedalyvauja.

„Prieš priimant sprendimą dėl dalyvavimo ar nedalyvavimo sesijoje su grupe tikrinomės, kokie bus balsavimai, vienas jų buvo ir dėl paskolos Ukrainai, tai mes matėme, kad akivaizdžiai skaičiai buvo už tai, kad sprendimas bus priimtas, ir jis buvo priimtas. 518 balsų „už“, jei neklystu, ir 61 „prieš“ – tai didžiulė balsų dauguma ir ten nebuvo jokios grėsmės“, – portalui „lrytas.lt“ aiškino V. Sinkevičius.

Visgi, europarlamentaras sako, kad jo neįtikino P. Gražulio pareiškimai dėl balsavimo prieš projektą.

„P. Gražulis tiesiog nesupranta, už ką balsuoja – jis balsavo taip, kaip jo grupės balsavimo lape yra pažymėta. Kadangi jis yra toje grupėje, kuri vienintelė visuomet balsuos prieš bet kokį klausimą, susijusį su Ukraina, jis paspaudė mygtuką taip, kaip buvo lapelyje pažymėta – aš net neabejoju“, – svarstė V. Sinkevičius.

W. Tomaszewskis sako posėdyje nedalyvavęs

Tuo metu W. Tomaszewskis Eltai teigė, kad antradienį EP jo nebuvo visą dieną, ne tik šio balsavimo metu. Visgi, priežasčių, kodėl nedalyvavo posėdyje, europarlamentaras atskleisti nenorėjo.

„Manęs nebuvo parlamente apskritai. Priežastis man yra žinoma, net mieste nebuvau“, – Eltai teigė politikas.

Ši parama taps esmine Didžiojo septyneto valstybių birželį prisiimto įsipareigojimo skirti Ukrainai iki 50 mlrd. JAV dolerių dalimi.

ES paskola, kuriai pritarė didžioji įstatymų leidėjų dauguma, yra dalis didesnės 50 mlrd. dolerių iniciatyvos, dėl kurios birželio mėnesį susitarė Didžiojo septyneto (G7) šalys.

ES yra pirmoji iš G7 valstybių paskelbusi, kokią sumą skiria savo daliai šiame plane, ir vis dar laukia, kol savo dalį paskirs JAV ir kitos šalys.

Numatoma, kad Europos Sąjungos (ES) makrofinansinė parama bus išmokėta iki 2025 m. pabaigos, tačiau tik su sąlyga, kad Ukraina įsipareigos gerbti žmogaus teises, laikytis teisinės valstybės principo ir taikyti veiksmingus demokratinius mechanizmus.

Paskolos galutiniam suteikimui dar būtinas formalus ES Tarybos pritarimas, balsavimas turėtų vykti už kelių dienų.

Daugiau naujienų