KT pradeda bylą dėl prievolės nurodyti teistumą kandidato plakate, net kai jis išnykęs

Konstitucinis Teismas (KT) pradeda bylą dėl prievolės nurodyti teistumą kandidato į Seimą plakate tais atvejais, kai žmogus buvo pripažintas kaltu dėl neatsargios ar nesunkios nusikalstamos veikos ir jo teistumas jau yra išnykęs.

Bylą KT nagrinės pagal individualų skundą, kuriame prašoma pasisakyti dėl Seimo rinkimų įstatymo nuostatos, reikalaujančios plakate prie kandidato pavardės visais atvejais nurodyti, jei jis teismo nuosprendžiu yra pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos, pirmadienį pranešė teismas.

Pareiškėjas savo skunde pažymi, kad šis reikalavimas taikomas, net jei asmuo yra pripažintas kaltu dėl neatsargios, nesunkios nusikalstamos veikos, o jo teistumas yra išnykęs ar panaikintas ir jis yra laikomas nepriekaištingos reputacijos.

Pasak pareiškėjo, vienodo įrašu pažymint tiek nesunkius, neatsargius, tiek tyčinius ir sunkius ar labai sunkius nusikaltimus padariusius žmones pažeidžiamas proporcingumo principas.

„Vienodu įrašu (...) sudaromos sąlygos asmenis laikyti esančiais vienodoje padėtyje nepaisant esminių skirtumų tarp jų padarytų nusikalstamų veikų, jų rūšies, pavojingumo laipsnio, kaltės formos, asmenims paskirtos bausmės, teistumo“, – KT pranešime nurodomi pareiškėjo argumentai.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, Vyriausiosios rinkimų komisijos leidžiamame kandidato į Seimo narius rinkimų plakate daromas įrašas „Teismo nuosprendžiu yra pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos“, jei asmuo buvo pripažintas kaltu.

„Tokia vienodai pateikta, bet skirtingo pobūdžio informacija sudaro prielaidas nepagrįstai negatyviai apibūdinti kandidatus į Seimo narius“, – savo poziciją nurodo pareiškėjas.

Pagal įstatymą, kiekvienas kandidatas į Seimo narius turi viešai paskelbti, jeigu jis po 1990 metų kovo 11 dienos Lietuvos teismo įsiteisėjusiu nuosprendžiu yra pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos arba bet kada buvo pripažintas kaltu padaręs sunkų ar labai sunkų nusikaltimą.

Tai jis turi nurodyti kandidato į Seimo narius anketoje nepaisant to, ar teistumas išnykęs, ar panaikintas. Nuslėpę teistumą būna braukiami iš kandidatų sąrašų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių