L. Andrikienė: susitarimas dėl užsienio politikos turėtų būti parengtas balandžio pabaigoje

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkės Laimos Andrikienės teigimu, rengiant susitarimo dėl užsienio politikos projektą, parlamentinių partijų atstovams pavyko rasti bendrą politinį sutarimą dėl šalies užsienio politikos gairių. L. Andrikienė tikisi, kad galutinis dokumentas galėtų būti parengtas balandžio pabaigoje, o partijų parašai po projektu galėtų atsirasti gegužės viduryje.

„Darbas dėl susitarimo dėl užsienio politikos vyksta konstruktyviai, mes turime iš visų politinių partijų, kurios yra atstovaujamos Seime, pasiūlymų. Dabar dokumentą sudaro devyni puslapiai, jis susideda iš dviejų dalių“, – Eltai teigė L. Andrikienė.

Anot L. Andrikienės, pirmojoje dalyje parlamentarai apibrėžė Lietuvos užsienio politikos tikslus, identifikavo iššūkius ir pagrindines grėsmes Lietuvai.

„Pagrindinis užsienio politikos tikslas – Lietuvos nacionalinis, geopolitinis saugumas. Pagrindiniai iššūkiai – tai autokratija, pirmiausia autokratinė Putino Rusija, Lukašenkos Baltarusija. Tada mes apibūdiname veiksmus, kurie gali sustiprinti mūsų saugumą – tai integracija į Vakarų aljansą, partnerystės ir demokratijos stiprinimas. Kalbame apie įvykių Ukrainoje reikšmę demokratijos plėtrai ir apie tai, kad Vladimiro Putino karas prieš Ukrainą lemia didelius pokyčius Ukrainoje ir platesne prasme Rytų kaimynystės šalyse“, – pažymi L. Andrikienė.

URK pirmininkė akcentuoja, kad antrojoje dalyje apibrėžti užsienio politikos uždaviniai ir veiksmai laikotarpiui, kuriam šis dokumentas yra rengiamas – 2022-2028 m. L. Andrikienės nuomone, galutinis susitarimas dėl užsienio politikos turėtų būti parengtas balandžio pabaigoje.

„Tikimės turėti dokumentą šio mėnesio pabaigoje, optimistinis scenarijus – jo pasirašymas Europos dieną, bent jau iki gegužės vidurio“, – teigė L. Andrikienė.

ELTA primena, kad Lietuvos politikai apie būtinybę atnaujinti susitarimus dėl saugumo ir užsienio politikos prakalbo po to, kai Rusija vasario 24 d. užpuolė Ukrainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaukės jau nereikia...

Kaukės jau nereikia... portretas
Kaukės dar bus...

Gydytojas

Gydytojas portretas
Kaukės jau nereikia…

Temidė \\\\\.../////

Temidė  \\\\\...///// portretas
Ar ji atsėdėjo už užmuštą žmogų Kaune,Taikos pr.prie mokyklos?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių