L. Kasčiūnas apie gegužės 9-ąją: niekas nedraus eiti į kapines, bet tik be uždraustų simbolių

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas akcentuoja, kad gegužės 9-ąją niekas gyventojams nedraus eiti kapines, jei nebus naudojami uždrausti Rusijos karą Ukrainoje remiantys simboliai.

„Pirmiausiai mes daug ką padarėme, esame pasiruošę išrašyti baudas už tų simbolių naudojimą, kad nebūtų provokacijų. Preventyviai pirmiausiai sakome, kad padarykite nacizmui ir komunizmui prilygintinus simbolius, kuriuos mes uždraudėme naudoti ir provokuoti. Nedarykime šito tą dieną“, – žurnalistams Seime antradienį teigė L. Kasčiūnas.

Politikas pabrėžia, kad gegužės 9-ąją niekas neketina žmonėms drausti eiti į kapines, tačiau politikas viliasi, kad žmonės bus sąmoningi ir situacijos neeskaluos.

Pirmiausiai mes daug ką padarėme, esame pasiruošę išrašyti baudas už tų simbolių naudojimą, kad nebūtų provokacijų.

„Kas norės, tas eis, bet tikimės, kad eis ir darys suvokiant, ką reikštų vieno ar kito simbolio naudojimas mūsų visuomenės akyse. Gegužės 9-oji mums yra dar vienos okupacijos pradžia. Teroro pradžia, represijų pradžia“, – sakė jis.

ELTA primena, kad, artėjant gegužės 9-ajai, politikai bei valstybės institucijų atstovai pradėjo nuogąstauti dėl galimų provokacijų šiai dienai paminėti skirtuose minėjimuose. Viešoje erdvėje baiminamasi, kad gegužės 9-ąjai skirtų minėjimų pagrindinis tikslas galimai būtų ne siekis paminėti Antrojo pasaulinio karo pabaigą, o švęsti karą Ukrainoje.

Rusijoje ir rusų bendruomenėse gegužės 9-ąją minima pergalės prieš nacistinę Vokietiją diena. Tuo metu Europa Antrojo pasaulinio karo pabaigą mini diena anksčiau, gegužės 8-ąją.

Antrajam pasauliniam karui pasibaigus, Lietuva liko ją okupavusios ir represijas prieš taikius gyventojus vykdžiusios Sovietų Sąjungos sudėtyje.


Šiame straipsnyje: Laurynas Kasčiūnasgegužės 9draudžiami simboliaiprovokacijoskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių