L. Kasčiūnas: nėra pagrindo manyti, kad įžūlios Baltarusijos režimo provokacijos baigsis

  • Teksto dydis:

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas socialiniame tinkle „Facebook“ aptarė situaciją Lenkijos–Baltarusijos pasienyje. Pasak politiko, įtampa ties Lenkijos siena šiuo metu gali tik augti.

„Vakar naktį Lenkijos–Baltarusijos pasienyje įvyko itin pavojinga eskalacija, kuri galėjo sukelti be galo rimtas, nebeprognozuojamas pasekmes. Nėra pagrindo manyti, kad įžūlios Baltarusijos režimo provokacijos baigsis. Visi duomenys rodo priešingai, kad įtampa ties Lenkijos siena šiuo metu gali tik augti. Paraleliai siekiama nelegalius migrantus, kurie dažnu atveju ir agresyvūs, demonstruoti kaip aukas ir įkaitus, kaltinant Vakarus, o ypač Lenkiją ir Lietuvą. Tai intensyviai vykdo ne tik Baltarusijos režimas, bet aktyviai į tai įsijungė ir Rusijos užsienio reikalų ministerija ir net asmeniškai prezidentas Vladimiras Putinas („man taip gaila ten esančių vaikų“). Tuo metu ties Lenkijos siena esančioje migrantų stovykloje Baltarusijos režimo pareigūnai aiškiai juos instruktuoja naudoti vaizdus su vaikais (kodėl jie apskritai ten yra?) ir moterimis, nes tada „greičiau atvyks autobusai išvežti į Vokietiją“, o Baltarusijos užsienio reikalų ministerija kviečia į stovyklas vykti tarptautinę žiniasklaidą. Tai antras, (dez)informacinis, bet gal dar šiuolaikiniame pasaulyje ir svarbesnis, frontas prieš Lenkiją, Lietuvą ir Latviją“, – feisbuke rašė L. Kasčiūnas.

Būtina pastebėti labai aiškų faktą, kad nelegalūs migrantai taip pat neša dalį atsakomybės už tai, kas vyksta ir kokioje situacijoje jie atsiduria.

„Ir čia būtina pastebėti labai aiškų faktą, kad nelegalūs migrantai taip pat neša dalį atsakomybės už tai, kas vyksta ir kokioje situacijoje jie atsiduria. Nepamirškime, kad absoliuti šių žmonių dauguma žino, kur jie eina ir ką jie daro. Nuo rugpjūčio pradžios visomis kalbomis prieinama informacija apie situaciją pasienyje (kurdų kanalai taip pat nuolat pateikia viską detaliai), tačiau jie toliau moka nuo 3000 iki 10 000 USD režimui tikėdamiesi pažeidžiant įstatymus prasibrauti pro Europos Sąjungos sienas iki dosnių Vokietijos socialinių išmokų. Tarptautinė žiniasklaida paskutinėmis dienomis pilna jau naujų ar net būsimų migrantų interviu (tų, kurie jau yra pakeliui į Minską ar dar dabar tik Irako Kurdistane perka aviabilietus į Baltarusiją (kartu su „šiltais rūbais tinkamais gyventi miške“), kuriuose aiškiai dėstomi ekonominiai motyvai ir intencijos pažeisti mūsų sienas ir teisę. Tuo pačiu noriu pabrėžti, kad Lietuvos institucijos daro viską, kad būtų sudarytas humanitarinis koridorius tiems, kurie iš tokių stovyklų nori grįžti namo. Tačiau tas koridorius turi eiti iš Baltarusijos atgal į Iraką ar kitas kilmės šalis, o ne į Europą“, – teigė NSGK pirmininkas.

Pasak L. Kasčiūno, Lietuva taip pat parengusi ir pasiruošusi perduoti humanitarinius paketus su maistu ir rūbais į tokias improvizuotas stovyklas, ypač jeigu migrantų susitelkimai atsirastų Lietuvos-Baltarusijos pasienyje.

Lietuvos institucijos daro viską, kad būtų sudarytas humanitarinis koridorius tiems, kurie iš tokių stovyklų nori grįžti namo.

„Bet nei Lenkija, nei Lietuva, nei Latvija neleis pažeisti savo sienų. Kol rytų Europos valstybės ginasi nuo hibridinės agresijos, pasireikšti nusprendė žinoma „No Borders, No Walls“ ideologijos aktyvistė, Miuncheno merė socialdemokratė Verena Dietl, kuri reikalauja visus migrantus nuo sienos su Baltarusija perkelti į Vokietiją. Nesigilinsiu į jos teisiškai švelniai tariant abejotinus įgaliojimus kviesti migrantus į Vokietiją, bet jeigu tokios iniciatyvos virstų praktika, tai reikštų ne kelių tūkstančių migrantų perkėlimą, o nesustojamą nelegalios migracijos srautą per Europos Sąjungos rytų sieną. Dar gerai uždirbtų ir Lukašenka su Sirijos režimo avialinijomis. Žinoma, visi turi teisę kviestis ar ne naujus migrantus, bet tada, miela ponia, siųskite savo lėktuvus tiesiai į Minską ir gabenkitės šiuos srautus tiesiai iš ten, o dar geriau – tiesiai iš Irako ar Afrikos, bet nevelkite į tai Lenkijos, Lietuvos ar Latvijos“, – įrašą socialiniame tinkle baigė L. Kasčiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisingai

Teisingai portretas
pastebi Kasčiūnas!

Irakas, Sirija, Afganistanas

Irakas, Sirija, Afganistanas portretas
tai buvo įžūlios provokacijos

į v a i r ū s konservatorių politiniai DIPUKAI, t.sk. ir

į v a i r ū s konservatorių politiniai  DIPUKAI, t.sk. ir portretas
KAŠČIŪNAS-- p r a d ė j ą NUSIKALSTAMUS politinius veiksmus BALTARUSIJOJE - d a b a r NEGEBA jų s u s t a b d y t i - gerai žinome, jog KONSERVATORIAI visada laukia , kad už jų veiksmus atsakytų KITI.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių