L. Kasčiūnas ragina partnerius leisti Ukrainai atakuoti Rusijos teritoriją Vakarų ginklais

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas penktadienį paragino sąjungininkus leisti Ukrainai Vakarų ginklais smogti taikiniams Rusijoje.

„Turime leisti ukrainiečiams pasiekti pilną pajėgumą prieš Rusiją. ES ir šalys narės turi aiškiai pasakyti, kad nėra jokių ribojimų dėl teikiamų ginklų naudojimo, įskaitant ilgojo nuotolio sistemas, raketas ar dronus“, – po Europos Sąjungos (ES) gynybos ministrų susitikimo sakė L. Kasčiūnas.

JAV ir kai kurios Bendrijos valstybės neleidžia savo tiekiamais ginklais smogti Rusijos teritorijoje.

Ukraina nori taikytis į Rusijos teritorijoje esančius aerodromus ir kitus karinius objektus, iš kurių Maskva rengia atakas prieš ukrainiečių pajėgas ir civilius gyventojus. 

Prieš Rusijos agresiją kovojanti šalis ne kartą ragino savo sąjungininkes panaikinti apribojimus, tačiau tam priešinasi Berlynas ir Vašingtonas, baimindamiesi konfrontacijos su Maskva.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos, susitikime Briuselyje buvo aptarti būdai, kaip efektyviai ir greitai atliepti Ukrainos poreikius, perkant ginkluotę iš Ukrainos ar iš trečiųjų šalių ir perduodant ją Ukrainai.

Taip pat apžvelgtas bendradarbiavimas su NATO bei klausimai, susiję su ES karinės pagalbos misija Ukrainoje.

„Ukrainos karių veiksmai Rusijos Kursko srityje pakeitė karo eigą ir atskleidė Rusijos kariuomenės pažeidžiamumą. Akivaizdu, kad ukrainiečiai žino, kaip efektyviai kovoti su agresorės pajėgomis“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Ministras taip pat pakvietė kitas ES šalis pasekti Lietuvos Valstybės gynimo tarybos priimtais planais per trejus metus karinei ir saugumo paramai Ukrainai skirti ne mažiau kaip 0,25 proc. nuo bendrojo vidaus produkto.

Birželį Baltijos šalių ir Lenkijos vadovai pasirašė laišką, adresuotą Europos Komisijos pirmininkei ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkui, kuriame ragina ES stiprinti pasienio su Rusija ir Baltarusija apsaugą.

Anot ministerijos, L. Kasčiūnas dar kartą paragino Komisiją kartu kurti ES lygmens gynybos priemonę, kuri apsaugotų rytines ES sienas su Rusija ir Baltarusija bei inicijuoti ES veiksmus, kuriais būtų politiškai ir finansiškai remiamos nacionalinės valstybių pastangos.

Ministrai taip pat apžvelgė pastarųjų metų ES palydovų centro (SATCEN) atliktą darbą ir pasikeitė nuomonėmis, kaip centras galėtų efektyviau remti ES darbą saugumo ir gynybos srityje.

ES palydovų centras valstybėms narėms ir Ukrainai tiekia produktus ir paslaugas, grindžiamas kosmoso priemonėmis ir su jomis susijusiais duomenimis, įskaitant palydovinius vaizdus bei vaizdus iš oro.

 


Šiame straipsnyje: Laurynas Kasčiūnaskaras UkrainojeRusijos teritorijaVakarų ginklai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių