L. Linkevičius: kol kas Baltarusijoje tebematome aklavietę

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad kol kas Baltarusijoje matoma aklavietė, o režimas bando laimėti daugiau laiko ir stabdyti demokratinius procesus.

„Šiandien tebematome aklavietę, vis dar tebėra laukimo situacija. Manau, kad valdžia tikisi išlošti laiko ir numalšinti šituos procesus“, – žurnalistams penktadienį sakė L. Linkevičius.

Jis penktadienį susitiko su Vilniuje viešinčiais Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo nariu Pavelu Latuška ir opozicijos atstovu Andrejumi Sannikovu.

Lietuvos diplomatijos vadovas teigė, jog šių susitikimų tikslas – aptarti galimus tarptautinės bendruomenės veiksmus dėl padėties Baltarusijoje.

„Tikslas yra paprastas – ką gali tarptautinė bendruomenė padaryti, ką gali Europos Sąjunga padaryti, ką mes galime padaryti nacionaliniu lygiu“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Šiandien tebematome aklavietę, vis dar tebėra laukimo situacija. Manau, kad valdžia tikisi išlošti laiko ir numalšinti šituos procesus.

Jis pridūrė, kad dėl režimo smurto prieš taikius protestuotojus, opozicijos narius reikalingas tarptautinis nepriklausomas tyrimas.

„Mes turime daryti viską, kas įmanoma, kad būtų nepriklausomas tarptautinis tyrimas, kad atsakingi būtų atskaitingi. Turi būti ir sankcijos, tačiau jos neturi būti simbolinės, turi būti reikšmingos“, – teigė L. Linkevičius.

Ministras taip pat pridūrė, kad efektyviausia būtų skirti tarptautines sankcijas Baltarusijos režimui.

„Geriausia būtų europinis sąrašas, bet jis labai vangiai, kaip ir prognozavau, vyksta. Turime daryti nacionalines, o dar geriau regionines sankcijas“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jis tvirtino, kad Lietuvos skirtų sankcijų sąrašą ketinama pildyti „artimiausiu metu“.

„Viskas juda ir aš manau, kad artimiausiu metu turėsime kažkokių rezultatų. Kalbamės ne tik su latviais ir estais, kalbamės ir su Lenkija. Tas darbas tęsis“, – teigė L. Linkevičius.

Jis taip pat pabrėžė, kad šiuo metu kelia nerimą režimo elgesys su Koordinacinės tarybos nariais.

Baltarusiją ilgiau nei tris savaites krečia protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankių okupantų nupenėtam prasmirdusiam KUILIUI

jankių okupantų nupenėtam prasmirdusiam KUILIUI portretas
liaudiesmenas taškas livejournal taškas com

išvertaskuris

išvertaskuris portretas
raudonas.tik kenkia LT

PALINKEJIMAS

PALINKEJIMAS portretas
LINKEVICIAU MAZIAU ZIUREK IR MATYK
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių