Pereiti į pagrindinį turinį

Laikinosios energetikos komisijos nariai gali pateikti kelias išvadas

2013-10-31 10:52
BNS inf.
Jurgis Razma
Jurgis Razma / A. Ufarto / BNS nuotr.

Trys Seimo laikinojoje energetikos komisijoje dirbantys konservatoriai žada nepasirašyti komisijos išvadų, o ketina rengti alternatyvią nuomonę dėl 2007-2013 metų projektų ir nuveiktų darbų šalies energetikos srityje.

Apie tai ketvirtadienį žurnalistams pranešė šios Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma, Seime surengęs trumpą brifingą dėl komisijos veiklos.

Parlamentaras BNS vėliau patikslino, kad tokios opozicijos išvados gali ir nebūti rengiamos, "jeigu komisija ateis į protą".

"Dabar ryškėja situacija, kad komisijos išvados gali būti politizuotos. Tokiu atveju esame pasirengę rengti alternatyvias išvadas", - teigė J.Razma.

Komisijoje taip pat dirba liberalsąjūdietis Eugenijus Gentvilas, tačiau J.Rama sakė, kad su juo bendrų alternatyvių išvadų arba atskirosios nuomonės rengimas dar nederintas.

E.Gentvilas BNS teigė dar nežinantis, kokiu būdu išreikš savo poziciją, gal parengs dar vieną atskirąją, trečią nuomonę.

"Dėlioju savo nuomonę. Kai kuriais klausimais mano nuomonė yra kitokia ir negu daugumos, ir negu konservatorių", - BNS tvirtino E.Gentvilas.

Iš viso komisijoje dirba 12 parlamentarų. Opozicijai priklauso 4 parlamentarai - trys konservatoriai Rasa Juknevičienė, Andrius Kubilius ir Kęstutis Masiulis bei liberalsąjūdietis E.Gentvilas.

Taip pat komisijoje dirba trys socialdemokratai Artūras Skardžius, Eduardas Šablinskas ir Birutė Vėsaitė, du darbiečiai-leiboristai Kęstutis Daukšys ir Raimundas Paliukas bei "Drąsos kelio" frakcijos narys Valdas Vasiliauskas, "tvarkietis"  Remigijus Žemaitaitis ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos narys Michalas Mackevičius.

Birželio 11 dieną sudaryta laikinoji komisija aiškinasi buvusios Vyriausybės darbus energetikoje. Darbą ji turi baigti iki lapkričio 15 dienos. Komisija aiškinasi buvusios Vyriausybės darbus energetikoje.

Komisija svarsto SGD terminalo statybos, saulės jėgainių steigimo aplinkybes, aiškintųsi klausimus, susijusius su dujų kaina, uždaroma Ignalinos atominė elektrine (IAE). Be kita ko, parlamentarai nori nori žinoti, kodėl buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas paskutinę darbo dieną valstybės vardu paprašė Europos Sąjungos laikinai sustabdyti IAE uždarymo finansavimą ir kokia dėl to galimai padaryta žala valstybei.

Vienas klausimų yra, kodėl ir kieno iniciatyva buvo priimtas sprendimas didinti viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) mokestį, kiek jo surinkta 2009-2012 metais, kur panaudotos lėšos. Komisija taip pat analizuotų Energetikos ministerijai pavaldžių įmonių vadovų atlyginimus ir jų nustatymo kriterijus bei kodėl ir kieno iniciatyva atleisti uždaromos IAE kvalifikuoti darbuotojai.

Energetikos ministerija turėtų atskleisti informaciją, kokias teisines, konsultacines, viešųjų ryšių, mokymo paslaugas ir iš ko pirko pati ministerija ir jos kuruojamos įmonės ir kokia buvo šių užsakymų vertė. Komisija taip pat aiškinsis, ar tiesa, kad buvusio ūkio viceministro Mindaugo Petrausko bendrovė "Danet Baltic", kuri teikia informacinių technologijų konsultacijas ir programavimo paslaugas, jam einant viceministro pareigas atliko SGD statybos galimybių, taip pat SGD dujų importo galimybių studijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų