Laisvės partija: meras turi išlaikyti savivaldybės tarybos vadovo galias

Valdančiajai koalicijai priklausanti Laisvės partija nepalaiko partnerių liberalų ir konservatorių siūlymo dėl tiesiogiai renkamo mero statuso. Jos teigimu, meras turi išlaikyti savivaldybės tarybos vadovo galias.

Tuo metu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir konservatoriai siūlo, kad tiesiogiai būtų renkama „vykdomosios valdžios institucija – savivaldybių merai“.

„Mes norime, kad meras būtų stiprus, turėtų vykdomosios valdžios galias, galėtų skirti atskirus pareigūnus, paskirti biudžetus ir kitus dalykus, dėl to nematome galimybės, kad meras galėtų būti tarybos pirmininku“, – trečiadienį po Seimo frakcijų seniūnų susitikimo žurnalistams sakė konservatorius Andrius Vyšniauskas.

Laisvės partija ketvirtadienį pranešė, jog sieks, kad, svarstant Konstitucijos pataisas ir įstatymus, kuriais būtų įtvirtinti tiesioginiai merų rinkimai Lietuvoje, meras išlaikytų savivaldybės tarybos vadovo galias. Tokią poziciją trečiadienio vakarą patvirtino Laisvės partijos valdyba.

„Jei būtų apsispręsta, kad meras Konstitucijoje pripažįstamas tik vienasmeniu vykdomosios valdžios vadovu ir taip atribojamas nuo savivaldybės tarybos, net nebūtų jos nariu, tai gali devalvuoti mero instituciją. Svarbiausi sprendimai – biudžeto tvirtinimas, savivaldybės vadovybės skyrimas priimami būtent tarybos ir dažniausiai vyksta mero teikimu“, – sakė Seimo vicepirmininkas, Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas.

Anot jo, savivaldybės valdymo modelis turėtų būti kuo panašesnis į šiuo metu veikiantį, ištaisant neatitikimus Konstitucijoje ir įstatymuose.

„Kitu atveju kyla rizika, kad didžiausias tiesioginių merų rinkimų laimėjimas – stabilesnės valdančiosios koalicijos ir dėl to stabilesnė, efektyviau dirbanti savivalda –  gali išnykti. Grįžtume į laikus, kur tarybos ir mero santykiai taptų sunkiai nuspėjami ir dėl to kiltų papildomų kliūčių užtikrinti produktyvius, gyventojams geriausius sprendimus. Be to, mero pozicija supanašėtų su savivaldybės administracijos vadovo, o šių pozicijų atskyrimas yra būtinas“, – teigė V. Mitalas.

Tokią poziciją, kaip Laisvės partija, trečiadienį išsakė ir opozicijos atstovai – socialdemokratai, „valstiečiai“.

Socialdemokratų partijos atstovai Seime yra parengę savo Konstitucijos pataisų projektą, kad tiesiogiai renkamas meras yra ir tarybos pirmininkas.

Seimo frakcijų seniūnai sutarė per savaitę apsvarstyti abu – Seimo pirmininkės ir socialdemokratų – Konstitucijos keitimo variantus ir pasirinkti, kurį palaikytų.

Norint Seime priimti Konstitucijos pataisą, už ją du kartus turi balsuoti ne mažiau kaip 94 parlamentarai iš 141. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė nei trijų mėnesių pertrauka.

Konstitucinis Teismas praėjusią savaitę paskelbė, kad tiesioginiai merų rinkimai negalimi nepakeitus Konstitucijos. Šis nutarimas įsigalios 2023 metų gegužės 3 dieną – baigiantis dabar išrinktų merų kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nesamone,neiskraipykit Konstitucijos.Nera jokiu meru,yra taryba,taryba, jos dauguma renka lyderi kuris ir eina Mero pareigas .... P.S Tas iskreiptas noras ... iskreipiamuoju budu ...

Pritruko konservatoriams darbo vietu

Pritruko konservatoriams darbo vietu portretas
Apie tokias naujoves gali tik svajoti tokie veikejai,kurie visaisnesuvokia kaip veikia savivalda.Juk cioa norima sukurti priespriesa tarp mero ir tos pacios savivaldybes tarybos pirmininko.Matyt konservatoriai dar per mazai prikrete Lietuvoje nesamoniu,kad emesi dabar jau ir miestu ir rajonu tarybu ardymo.Pritrukot saviems konservatoriams darbo vietu rajonuose ir miestuosse-taigi sumastet kaip visada sukirsinti vietos savivaldos zmones,kad jie placiau isiveltu i vietos gincus. DABARTINIU METU TARYBA SPRENDZIA-MERAS VYKDO TARYBOS SPRENDIMUS. O tai ka jau taip smulkiame padalynyje veiks ta naujoji valdzia- kurs is ,,akies,, naujus uzdavinius merams.

Tautos balsas

Tautos balsas portretas
Nereklamuokite tu komunistiniu veliaveliu, vemti nuo ju norisi.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių