Pereiti į pagrindinį turinį

Lemiama kova prie balsadėžių: kaina už „Foxpay“ jau buvo ar dar bus?

Prie balsadėžių tęsiasi lemiama kova, kaip Lietuva gyvens ateinančius 4-erius metus. Anot Rinkimų komisijos, antrajame Seimo rinkimų ture rinkėjų aktyvumas didesnis nei pirmajame. Trečiadienio vakarą rinkėjų aktyvumas siekė 4,5 proc.

Mįslė – namus turi Vilniuje, balsuoti eina Kaune, bet balsuoja už Klaipėdos kandidatą, kas? „Nemuno aušros“ lyderis Remigijus Žemaitaitis.

„Aš balsavau Klaipėdoje, nes ten esu registruotas. Aš ten kandidatavau į merus ir ten esu registruotas“, – aiškino „Nemuno aušros“ lyderis.

D. Labučio / ELTOS nuotr. 

Antras turas vyksta kartu su vienu didžiausių pastarųjų metų skandalu – apie „Foxpay“ kasdien aiškėja vis daugiau. Pavyzdžiui, konservatorės Monikos Navickienės vyras Mindaugas Navickas, įtariamas dėl galimo papirkimo, pinigų plovimo ir didelės vertės turto neteisėto įgijimo, iš areštinės paleistas už 100 tūkst. užstatą. Tačiau Navickų deklaracijose nurodyta, kad jie tiek santaupų neturi.

Kai „Delfi“ paklausė, iš kur pinigai, M. Navickas atsakė, kad užsiiminėjama intrigomis.

Pašnekovė, paklausta, ar „Foxpay“ skandalas turėjo įtakos jos pasirinkimui, atsakė: „Aišku, kad turėjo. Vyras ir žmona yra vyras ir žmona, jie viską bendra turi. Čia viskas atsiskiria jau.“

Ž. Gedvilos / ELTOS nuotr. 

„Kas svarbiausia, kad visi kalti, o šioje partijoje visi švarūs“, – teigė kita pašnekovė.

„Gal kažkiek pagalvojau, bet paties sprendimo tai nekeitė. Vis tiek įsitikinimai yra tokie, kokie buvo visada“, – nurodė moteris.

„Man visi šie skandalai turėjo įtakos – ir Graikijos vila, ir „Foxpay“. Dabar, kai skaitau, kokius pinigus jie ten vartė, tai normaliu protu yra nelabai suvokiama“, – sakė kita moteris.

„Foxpay“ skandalas kažkiek pakenks, bet konservatorių rinkėjai turi tą nachališkumą žiūrėti į akis ir sakyti, kad nieko tokio. Tą matome ir iš Ingridos Šimonytės, kuri pasakė, kad Monikos Navickienės istorija yra nežymus Kelių eismo taisyklių pažeidimas. Kokio turi būti cinizmo žmogus, kuris leistų sau taip pasakyt?“, – šnekėjo R. Žemaitaitis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Primename, kad M. Navickienė atsistatydino iš ministrų ir naujuose rinkimuose nedalyvauja. Iš Seimo ji nepasitraukė ir toliau sėdi konservatorių frakcijoje, o kai M. Navickas buvo sulaikytas, M. Navickienė Seime nepasirodė, ją gynė premjerė I. Šimonytė.

„Klasifikuoti šito skandalo, kaip politinio, aš nematau jokio pagrindo“, – spalio 17 dieną pabrėžė I. Šimonytė.

„Man atrodo, kad politinė kaina yra sumokėta“, – spalio 21 dieną teigė Gabrielius Landsbergis. 

„Foxpay“ tarpininkavo tarp gyventojų ir valstybinių įstaigų – nuo VMI iki „Regitros“. Kai gyventojai už paslaugas mokėdavo – „Foxpay“ iš jų ėmė papildomą mokestį. Neseniai Viešųjų pirkimų tarnyba paskelbė, kad sutartis žalinga, permokėjo tiek gyventojai, tiek valstybė. Opozicija atkreipia dėmesį, kad „Foxpay“ palankios sąlygos sutapo su šios valdžios periodu – nuo 2020-ųjų.

„Dalis, matyt, politinės kainos jau yra sumokėta“, – tikino liberalų lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

D. Labučio / ELTOS nuotr. 

Anot prezidento, „Foxpay“ skandalas dar ir kaip politinis – prezidento patarėja šią kompaniją apibūdino, kaip „turtingų žmonių chebrą“. Liberalų lyderė pasisakė, kad prezidentūra spalvas bando sutirštinti.

„Aš komentavau pavartotus žodžius, kurie man atrodo nebūtini šioje situacijoje, bet kalbu ne apie pačios istorijos reikšmę. Kaip ir sakiau, politinė kaina, be abejo, bus“, – tvirtino V. Čmilytė-Nielsen.

Išankstinis balsavimas tęsis iki ketvirtadienio vakaro, iš anksto balsuoti galima bet kur. Pagrindinę rinkimų dieną – sekmadienį – bus galima balsuoti jau tik savo apygardoje.

„Vertinant aktyvumą procentais, yra didesnis, tas mus džiugina. Matyt, rinkėjai sužinojo, kad sekmadienį iš tiesų negali balsuoti bet kurioje rinkimų apylinkėje, tik savo apygardoje. Jie renkasi balsuoti iš anksto“, – kalbėjo VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Ž. Gedvilos / ELTOS nuotr. 

Pavyzdžiui, V. Čmilytė-Nielsen deklaruota Šiauliuose, bet balsuoja Vilniuje, Lukiškių aikštėje.

„Aš savo apsisprendimą paliksiu tarp mūsų šiauliečių“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų