Liberalai ir „laisviečiai“ atsitraukė nuo ketinimų steigti koalicinę tarybą

Mažieji valdančiosios koalicijos partneriai atsitraukia nuo anksčiau svarstytos iniciatyvos steigti koalicinę tarybą.

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas teigia, kad pastaruoju metu koalicija dažnai susitinka pasitarti svarbiausiais valstybei klausimais, todėl, pasak jo, formaliai steigti koalicinę tarybą poreikio šiuo metu nėra. Savo ruožtu Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas mano, kad koalicijoje dialogo galėtų būti daugiau. Visgi politikas neslepia jau esąs susitaikęs su esama situacija, nes, pasak jo, didesnieji koalicijos partneriai konservatoriai turi kiek kitokią dialogo tradiciją.

V. Mitalas: liberalai, matyt, labiau dialogiški žmonės nei konservatoriai

Laisvės frakcijos Seime seniūnas V. Mitalas teigia, kad teigti, jog koalicinė taryba visiškai neegzistuoja nebūtų tikslu. Pasak politiko, svarbesniais klausimais koalicija pasitarti susirenka.

„Nėra visiškai taip, kad ta taryba neegzistuoja, jos nėra. Vis tik svarbiausiais klausimais pavasario sesijoje mes kelis kartus buvome susitikę ir pasišnekėjome. Ir aš dabar manau, kad ruošiant pasiūlymus kaip suvaldyti infliaciją rudenį prieš tuos pasiūlymus pateikiant ir svarstant Vyriausybėje toks susitikimas tarp koalicijos partnerių būtų tiesiog būtinas“, – Eltai teigė V. Mitalas.

Tačiau politikas mano, kad koalicijoje pasitarimai vykti galėtų vykti gerokai dažniau.

„Sunku rasti žmogų, kuris pasakytų, kad nemato visiškai variantų kaip pagerinti tą dialogą. Ir aš matau poreikį dar labiau, bet suprantu, kad ir laiko stinga, suprantu kartais, kad ir galimybių kartais pakankamai nėra, bet tą poreikį matau. Aš manau, kad tartis tarpusavyje apskritai yra naudinga visais klausimais ir visada“, – akcentavo parlamentaras.

Pasak jo, panašu, kad didieji koalicijos partneriai konservatoriai turi kiek kitokią dialogo tradiciją.

„Aš supratau, kad ne visos partijos tą poreikį dialogui mato ir tai yra tam tikrų bendruomenių išraiška, kaip jie patys viduje tvarkosi, taip ir bendraudami su kitais tvarkosi, tai nežinau, ar įmanoma tą sistemą nulieti pagal vieną supratimą. Vis tik liberalai, matyt, yra labiau dialogiški žmonės negu konservatoriai, deja“, – sakė V.  Mitalas.

E. Gentvilas: formaliai steigti koalicijos tarybą poreikio nematau

Liberalų sąjūdžio seniūnas E. Gentvilas mano, kad formaliai steigti koalicijos tarybą poreikio nebeliko, nes koalicijos partneriai tarpusavyje pradėjo dažniau kalbėtis.

„Aš gal pirmas pradėjau kelti klausimą dėl koalicinės tarybos, kad atsirastų galimybė dažniau kalbėtis ir aptarti svarbius, aktualius dalykus. Tai praktiškai susiklostė taip, kad neįkūrėme koalicinės tarybos, tačiau pradėjome dažniau kalbėtis. Tai aš ir nebekeliu jokio klausimo, kad reikalinga būtinai koalicinė taryba“, – Eltai teigė E. Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio seniūnas akcentuoja, kad šiuo metu koalicija nors ir neformaliai, tačiau dažnai susitinka ne tik einamaisiais klausimais, tačiau ir pasitarti platesnėmis, aktualiomis temomis.

„Jeigu mes svarbiais klausimais susibėgame, aptariame, turiu omenyje premjerę, partijų vadovus, frakcijų vadovus, ir aptarinėjame ne tik einamąją savaitės darbotvarkę, bet ir kažkokią aktualią temą, tarkime, trąšų tranzitą ar panašius dalykus, tai tada mes visi jaučiamės informuoti. Jokia informacija mums nenukrenta iš dangaus, mes esame aptarę ir galime savo frakcijoms perduoti. Tai, aš manau, kad šito pakanka“, – sakė E. Gentvilas.

„Nebūtina formaliai, biurokratiškai sukurti koalicinę tarybą, jeigu vyksta kalbėjimasis tarpusavyje. Aš kėliau tą klausimą, kaip ir V. Mitalas kėlė tada, kai tikrai akivaizdžiai trūko tų pasikalbėjimų, apsikeitimų informacija. Nes, o ką daryti: koalicinės tarybos nėra, koalicinėje sutartyje tai irgi niekaip nėra reglamentuota. Bet pradėjome kalbėtis dažniau, aptarinėti, tai mane ši situacija tenkina“, – taip pat pažymėjo politikas.

E. Gentvilas teigia, kad dažnesni koalicijos susitikimai prasidėjo praeitų metų rudenį. Visgi politikas teigia, kad jeigu susitikimai koalicijoje sustotų, klausimas dėl koalicijos tarybos poreikio vėl būtų iškeltas.

ELTA primena, kad kiek daugiau nei prieš metus Seimo kuluaruose mažieji koalicijos partneriai – Liberalų sąjūdžiui ir Laisvės partijai priklausantys politikai – vis dažniau išsakydavo nuogąstavimus dėl valdančiųjų darbo be koalicinės tarybos. Vis dėlto konservatoriai poreikio steigti tarybą tuomet sakė nematantys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuolatos

Nuolatos portretas
Gentvilas arba girtas, arba pachmėlnas.

laukia

laukia portretas
lietaus ........... tada bėgs ieškot vaivorykštinio lietsargio - kitaip visai permirks

Kanapė \\\\\.../////

Kanapė  \\\\\...///// portretas
Bjaurastys.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių