Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva baigė pirmininkavimą BJVT, patvirtinta Vilniaus deklaracija

2021-06-01 15:08
ELTOS inf.

Vilniuje antradienį surengtas Baltijos jūros regiono valstybių užsienio reikalų ministrų ir kitų aukšto lygio pareigūnų virtualus susitikimas, skirtas Lietuvos pirmininkavimo Baltijos Jūros Valstybių Tarybos (BJVT) pabaigai pažymėti.

Susitikimo metu, kaip praneša Užsienio reikalų ministerija (URM), ministrai aptarė Baltijos jūros regiono ateitį. Posėdžiui pirmininkavo šiuo metu BJVT prezidento postą užimantis Gabrielius Landsbergis.

Beveik visų delegacijų vadovai išsakė savo politinę poziciją, pasmerkdami praeitą savaitę Baltarusijos režimo įvykdytus teroristinius veiksmus, prievartą žurnalistų atžvilgiu ir žodžio laisvės niekinimą.

„Tikiuosi, kad ateis diena ir mūsų posėdžiuose nereikės kalbėti apie politinių kalinių paleidimą, bet šiandien dar ne ta diena“, – teigė G. Landsbergis.

Susitikime, kaip nurodoma URM pranešime, buvo patvirtinta Antroji Vilniaus deklaracija „Baltijos jūros regiono vizija iki 2030 metų“, kuri tęs 2010 metais priimtos Pirmosios Vilniaus deklaracijos tradiciją. Naujoji deklaracija skatina ne tik BJVT, bet ir kitas regionines organizacijas prisidėti prie bendros veiklos, siekiant regiono perspektyvaus vystymosi.

Deklaracija apima daugelį regiono vystymosi sričių. Planuojama, kad 2030 metais visos regiono šalys turėtų palaikyti teisės viršenybę, demokratiją ir pagarbą žmogaus teisėms ir pagrindinėms laisvėms. Regionas turėtų tapti vienu iš tvariausių, klestinčių, novatoriškiausių ir konkurencingiausių pasaulio regionų, kuriame veiks nuosekli bendradarbiavimo tinklų sistema, sudaranti sąlygas greitai reaguoti į naujus iššūkius. Jaunimas bus prasmingai atstovaujamas institucijose ir sprendimų priėmimo procesuose, o tai suteiks postūmį siekti atsparesnio, lyčių prasme lygesnio ir saugesnio regiono. Taip pat planuojama atkurti Baltijos jūros ekologinę būklę, siekiama klimato neutralumo ir atsparumo klimato kaitos poveikiui, pereinama prie žiedinės ekonomikos ir atsinaujinančios energijos gamybos.

Kita svarbi sritis – aukštas skaitmeninimo lygis ir darni skaitmeninė infrastruktūra, leidžianti apsisaugoti nuo hibridinių grėsmių ir tyčinio informacijos iškraipymo, skatinamas dirbtinio intelekto naudojimas viešojo administravimo srityse. Regionas ir toliau tobulins šalių bendradarbiavimą civilinės saugos, parengties į ekstremalias situacijas, taip pat švietimo, mokslo ir inovacijų srityse.

Susitikimo dalyviai padėkojo Lietuvai už sėkmingą pirmininkavimą ir palinkėjo sėkmės Norvegijai, perimančiai pirmininkavimą BJVT nuo liepos 1 dienos.

Lietuvos pirmininkavimo BJVT metu ypatingas dėmesys buvo skiriamas darnaus Baltijos jūros regiono vystymo problemoms, ypač ekologiško, tvaraus ir tausojančio turizmo skatinimui Baltijos jūros regione. Kita svarbi sritis – kova su prekyba žmonėmis ir smurto prieš vaikus mažinimas. Taip pat buvo intensyviai dirbama civilinės saugos, kaip vieno iš Baltijos jūros regiono stabilumo elementų, srityje, stiprinama branduolinė sauga regione, rengiamasi galimoms branduolinėms avarijoms.

Susitikime dalyvavo Danijos, Estijos, Suomijos, Vokietijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Lenkijos, Rusijos, Švedijos ir Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai bei aukšto lygio atstovai.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų