Lietuva ir Lenkija su nerimu stebi padėtį Baltarusijoje

Lietuva ir Lenkija su nerimu stebi padėtį Baltarusijoje, remia nepriklausomybės ir suvereniteto išsaugojimą, pažymi Lenkijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM), Linas Linkevičius ketvirtadienį per pokalbį su Lenkijos kolega Jaceku Czaputowicziumi (Jaceku Čaputovičiumi) aptarė situaciją Baltarusijoje bei sutarė „ir toliau atidžiai stebėti padėtį kaimyninėje valstybėje, koordinuoti tarpusavio veiksmus“, pabrėžė koordinacijos svarbą Europos Sąjungos lygmeniu.

„Pokalbio metu dar kartą pažymėta, jog labai svarbu, kad Baltarusijos valdžios struktūros nenaudotų perteklinės jėgos prieš opoziciją ir žiniasklaidą“, – teigiama URM pranešime.

Pasak L. Linkevičiaus, kalbant ir prognozuojant Baltarusijos ateitį – diena po rinkimų gali tapti esmine.

Pokalbio metu dar kartą pažymėta, jog labai svarbu, kad Baltarusijos valdžios struktūros nenaudotų perteklinės jėgos prieš opoziciją ir žiniasklaidą.

L. Linkevičius ir J. Czaputowiczius pažymėjo, kad Lietuva ir Lenkija „yra suinteresuotos ir remia Baltarusijos nepriklausomybės ir suvereniteto išsaugojimą“, bei yra pasirengusios prisidėti tiek dvišališkai, tiek tarptautiniuose formatuose. 

„Ministrai taip pat pažymėjo potencialią galimybę Baltarusijai įsitraukti į ir neseniai įkurto „Liublino Trikampio“, kurį sudaro Lietuva, Lenkija ir Ukraina, veiklą“, – nurodo ministerija.

Beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis 65-erių Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka per šį savaitgalį vyksiančius rinkimus siekia užsitikrinti galimybę dirbti valstybės vadovo poste šeštą kadenciją, šalyje augant visuomenės pykčiui dėl jo valdymo. 

A. Lukašenkos režimas artėjant balsavimui ėmėsi griežtų veiksmų prieš opoziciją – buvo sulaikyta daugybė protestuotojų ir dalis siekusiųjų tapti kandidatais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAIMYNAS

KAIMYNAS portretas
idomu ka dabar daris europa
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių