Pereiti į pagrindinį turinį

Į Lietuvos URM dėl krizės Kryme iškviestas Rusijos ambasadorius

2014-02-28 14:18
BNS inf.
Š.Mažeikos/ Fotobanko nuotr.

Į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją dėl krizės Kryme penktadienį iškviestas Rusijos ambasadorius Aleksandras Udalcovas.

Užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas jam išreiškė ypatingą susirūpinimą dėl padėties Kryme ir paprašė paaiškinimų dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje, pranešė ministerija.

"Susitikime Rusija paraginta laikytis prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų bei Ukrainos įstatymų, veikiančių visoje Ukrainos teritorijoje, pabrėžta būtinybė paisyti Ukrainos teritorinio vientisumo, politinės nepriklausomybės ir sienų neliečiamumo", - teigiama URM pranešime spaudai.

Anot ministerijos, Lietuva taip pat paragino Rusijos pusę palaikyti dialogą su Ukrainos vadovybe.

"Viceministras griežtai atmetė ambasadoriaus teiginį, kad dabartinė situacija Ukrainoje yra tik dvišalis Ukrainos ir Rusijos reikalas. Taip pat atmetė ir nepagrįstą kritiką bei kaltinimus dėl Europos Sąjungos ir Lietuvos veiksmų Ukrainoje", - nurodė ministerija.

Ambasadorius savo ruožtu stebėjosi, kodėl Lietuva Rusijai užduoda tokius klausimus dėl padėties Ukrainoje.

"Mums apskaitai keista, kodėl Lietuva užduoda mums klausimus apie tai, kas vyksta Ukrainoje, ir tai, kas susiję su mumis ir Ukraina. Dalis tų klausimų yra visiškai nepagrįsti - pavyzdžiui, apie tai, kad kažkokios esą mūsų karinės pajėgos užiminėja oro uostus. Žodžiu, man atrodo, kad tokie paklausimai - tai greičiau rinkimų kampanijos, šiuo metu vykstančios Lietuvoje, dalis," - teigė ambasadorius, kurį cituoja portalas delfi.lt.

Jis pats sakė turįs klausimų dėl raginimų Ukrainai pasirašyti asociacijos susitarimą su Europos Sąjunga.

"Lietuva buvo viena iš pagrindinių organizatorių, kad Ukraina pasirašytų Asociacijos sutartį su ES. Būtent šitas Ukrainos traukimo eurointegracijos link procesas ir baigėsi ta situacija, kurią dabar turime, tad tikrai turbūt vertėtų aptarti, ar šis procesas buvo teisingas ir ar teisinga buvo jo forma. Žinoma, ne viena Lietuva dalyvavo šiame procese. Bet nereikia visko suvesti tik į tai, kad esą kažkokie Rusijos kariškiai kažką ten įvykdė. Geriau aiškinkimės iš esmės," - sakė jis.

Anot delfi.lt, atsakydamas į klausimą apie Rusijos kariuomenės dalinių dislokacijos pasikeitimus ir karinę parengtį, Rusijos ambasadorius Lietuvoje sakė: "Tai mūsų teisė. Mes perdislokavimus darome tada, kada tai mums atrodo reikalinga, ir tokiomis apimtimis, kurias numato atitinkami susitarimai su ESBO, NATO".

Ukraina penktadienį apkaltino Kremlių vadovaujant ginkluotoms grupuotėms Kryme, kur ginkluoti asmenys perėmė kontrolę dviejuose oro uostuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų