Lietuva siekia blokuoti Rusijos atstovų įgaliojimus Europos Tarybos PA

Lietuvos delegacija pirmadienį pateikė siūlymą blokuoti Rusijos atstovų įgaliojimus Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA).

„Sausio mėnesį politikams, atvykusiems į ETPA, yra suteikiami kredencialai, ir galima užprotestuoti kredencialų suteikimą vienai ar kitai šaliai. Siūlymai stabdyti įgaliojimus pateikti ne tik Rusijai, buvo ir kitų šalių, dėl vyrų ir moterų kvotų nesilaikymo, o Rusijai – dėl aneksuoto Krymo, nevykstančių demokratinių procesų“, – BNS sakė Seimo delegacijos ETPA vadovas Algirdas Butkevičius.

Lietuvos delegacijos atstovo Emanuelio Zingerio išsakytam siūlymui blokuoti Rusijos atstovų įgaliojimus pritarė pakankamas skaičius parlamentarų, kad klausimas būtų svarstomas toliau, tad jį nagrinės Monitoringo komitetas.

„Komitetas išnagrinėja ir pateikia plenarinei sesijai balsavimui. Jei delegacijos nariams, kurie atvykę į ETPA nesuteikiami kredencialai, jie neturi teisės balsuoti“, – sakė A. Butkevičius.

E. Zingeris BNS sakė reikalavimą stabdyti Rusijos atstovų įgaliojimus grindžiantis nauju argumentu – Rusijos prezidento Vladimiro Putino siūlymais dėl konstitucijos keitimo. V. Putinas yra užsiminęs apie pataisą, kuria būtų įtvirtinta šalies įstatymų viršenybė prieš tarptautinę teisę.

„Aš pateikiau naują dalyką, Kremlius referendumui pateikė klausimą, jei rusų įstatymai susikerta su tarptautine teise, veikia Rusijos įstatymai, tai reiškia, Žmogaus Teisių Teismo sprendimai neveikia Rusijos teritorijoj“, – pažymėjo E. Zingeris.

„Čia yra baisiausias nusikaltimas prieš Rusijos žmones, kad po truputėlį jie pradeda izoliuoti Europos Tarybos Žmogaus Teisių Teismą nuo Rusijos piliečių“, – kalbėjo Lietuvos delegacijos ETPA atstovas.

Rusijos delegacijos atstovai pareiškė, kad apribojus jų teises paliktų Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją.

„Mes tikimės, kad konstruktyvi dauguma neleis pakartoti krizės Maskvos ir Strasbūro santykiuose ir pilnai ratifikuos Rusijos delegacijos kredencialus“, – naujienų agentūra „Interfax“ cituoja Rusijos Dūmos Užsienio reikalų komiteto vadovą Leonidą Sluckį.

Rusija balso teisės Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje ir daugumos kitų savo įgaliojimų šioje organizacijoje buvo netekusi 2014 metais po Krymo aneksijos, o po kurio laiko Maskva pati atsisakė dalyvauti asamblėjos sesijose.

Pernai birželį Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja sutiko leisti grįžti Rusijos įstatymų leidėjams, kad šalis neišstotų iš šios žmogaus teises ginančios organizacijos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zingeriui

Zingeriui portretas
Sunku suprasti kas yra suvirinitetas. Jav irgi nepripažysta jokiu tarptautiniu teismu. Ir ka?

Rapolas

Rapolas portretas
Taigi jums aiškiai pasake kad rusija gražino del pinigu. Vat visi kiek jusu ten rytu bloke susimeskit damokekit ir pirmyn. A ne nenorit kentekit voketukai nemokes.

tam --,,ne mulkiuj ,,,

tam --,,ne  mulkiuj ,,, portretas
as ir kalbu uz save ,o ne uz visa lietuva .....asile socdemu...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių