Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelio ministras: tiekti dujas į Lietuvą būtų sudėtinga

2014-09-10 12:59
BNS inf.
Avigdoras Liebermanas
Avigdoras Liebermanas / Š. Mažeikos / BFL nuotr.

Vilniuje viešintis Izraelio užsienio reikalų ministras santūriai vertina galimybes tiekti dujas į Lietuvą. Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Libermanas) Vilniuje pabrėžė, kad tai turi būti ekonominis sprendimas, o dėl didelio atstumo jungčių klausimas yra labai sudėtingas.

„Mes atradome pastaraisiais metais keletą gamtinių dujų telkinių, bet dar laukia ilgos procedūros. Mes dabar esame proceso pradžioje ir mes vertiname visas galimybes, bet galiausiai tai iš tikrųjų ekonominis sprendimas“, - spaudos konferencijoje trečiadienį Vilniuje teigė Izraelio ministras.

„Lietuva, kaip minėjau, yra viena iš patikiniausių partnerių Europos Sąjungoje, bet atstumas ir jungtys yra labai labai sudėtingas klausimas. Tačiau, žinome, mes eame atviri idėjoms“, - pridūrė A.Liebermanas.

Jis svarstė, kad greičiausiai dujotiekis būtų tiesiamas į Pietų Europą.

Paklaustas, ar Izraelio dujos galėtų tapti alternatyva rusiškoms „Gazprom“ dujoms, jis sakė nesąs tikras, ar tam Izraelis turi užtektinai rezervų.

Izraelio gamtinių dujų atsargos siekia 10,1 trln. kubinių pėdų (0,286 trln. kubinių metrų), praneša JAV Energetikos informacijos administracija. Pernai kovą Izraelis pradėjo dujų gavybą netoli Haifos esančiame Tamaro telkinyje.

Dėkojo už poziciją dėl konflikto Gazos ruože

Vilniuje viešintis Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Libermanas) dėkojo Lietuvai už poziciją, kurios Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje ji pastaruoju metu laikėsi dėl konflikto Artimuosiuose Rytuose.

„Norėčiau išreikšti savo vertinimą jūsų šaliai už labai subalansuotą ir labai atsakingą poziciją pastaruosius du mėnesius Saugumo Taryboje dėl mūsų karo prieš terorą Gazos Ruože“, - per bendrą Lietuvos ir Izraelio užsienio reikalų ministrų spaudos konferenciją Vilniuje sakė A.Liebermanas.

Jo teigimu, Izraelis supranta ir vertina tai, nes esą Lietuvai nebuvo lengva laikytis tokios pozicijos.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius savo ruožtu bendradarbiavimą sprendžiant Artimųjų Rytų konfliktą priskyrė prie sudėtingų temų.

„Kaip ir dera tarp partnerių, mes kalbamės visomis temomis, taip pat ir sudėtingomis, aptarėme, kiek spėjome, ir dar kalbėsime vėliau apie Artimųjų Rytų taikos procesą, ir apie Europos Sąjungos - Izraelio dialogą. Mes, kaip Lietuva, aktyviai jame dalyvavome pirmininkaudami Europos Sąjungos Tarybai. Ir, be abejo, JT Saugumo Tarybos darbotvarkė, kur taip pat šitie klausimai yra gana dažni, ir mūsų kontaktai padės iš tikrųjų produktyviau, efektyviau dalyvauti“, - dėstė L.Linkevičius.

Lietuva yra išrinkta į JT Saugumo Tarybos nenuolatines nares 2014–2015 metų kadencijai.

Izraelis sausį planuoja atidaryti ambasadą Vilniuje

Sausį Vilniuje turėtų būti atidaryta Izraelio ambasada.

Tai žurnalistams trečiadienį patvirtino Lietuvoje viešintis Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Libermanas).

„Kitų metų pradžioje mes atidarysime ambasadą Vilniuje. Mūsų delegacija čia ieško vietos, pastato, ir aš galvoju, mes einame labai teisinga linkme“, - sakė jis.

„Tai yra didžiulis žingsnis į priekį, mes labai tą sveikiname“, - savo ruožtu sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Šiuo metu Izraeliui atstovauja Rygoje reziduojanti ambasadorė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų