Pereiti į pagrindinį turinį

Z. Vaigauskas: rinkėjų aktyvumas sieks 52-53 procentus

2014-05-11 17:20
Klaipėdiečiai renka prezidentą Klaipėdiečiai renka prezidentą Klaipėdiečiai renka prezidentą

Aktyvumas prezidento rinkimuose turėtų viršyti 50 proc., pranešė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Šie duomenys reiškia, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė būtų perrinkta antrajai kadencijai pirmajame rate, jei už ją balsavo daugiau kaip pusė rinkėjų.

„Galvojame, kad bendras aktyvumas yra 52-53 procentai“, - per spaudos konferenciją sekmadienio vakarą sakė Z.Vaigauskas.

Iki 19 valandos dalyvavo apie 43,51 proc. rinkėjų, dar 6,03 proc. savo valią buvo pareiškę iš anksto.

Aktyviausiai rinkimuose balsavo Vilniaus miesto rinkėjai - 50,53 proc., Vilniaus rajone aktyvumas siekė 49,42 proc., Šalčininkų rajone - 48,36 procento. Mažiausiai aktyvūs buvo Kalvarijos rinkėjai - 34,49 proc., Neringos - 34,49 proc., Skuodo rajone - 35,75 procento.

Per prezidento rinkimus 2009 metais iki 19 val. buvo balsavę 44,28 proc. rinkėjų, išankstinio balsavimo aktyvumas siekė 5,12 proc., o iš viso bendras galutinis aktyvumas siekė 51,76 procento.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla sakė, jog rinkimai vyko ramiai, nors gauta kelios dešimtys skundų, dėl rinkimų įstatymų pažeidimų nebuvo pradėtas nei vienas ikiteisminis tyrimas.

„Iki 19 val. turėjome gavę 62 pranešimus apie galimus pažeidimus, dėl ko žmonės skambino - daugiausiai dėl rinkimų tvarkos pažeidimų, agitacijos, gyventojų papirkimo, bet šiai akimirkai neturime pradėję nei vieno ikiteisminio tyrimo, tuo metu kai per praėjusius Seimo rinkimus mes buvome pradėję 31 ikiteisminį tyrimą“, - sakė R.Požėla.

„Neturime pranešimų, kurie verstų abejoti dėl rinkimų rezultatų tikrumo“, - pažymėjo VRK pirmininkas.

Jis taip pat pranešė, kad 20 valandą kai kurios apylinkės neužsidarė, nes vietomis susidarė eilės. Iki šio laiko atėjusiems į apylinkę balsuoti bus sudaryta galimybė pareikšti valią rinkimuose.

Kaip sakė Z.Vaigauskas, dėl eilių Vilniuje V.Sirokomlės apylinkėje balsavimas dar gali užtrukti valandą.

Kaip BNS sakė Vilniaus miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Lijana Kairienė, be V.Sirokomlės darbas ilgiau vyks ir J.Kolaso apylinkėje Naujojoje Vilnioje, taip pat Pavilnionių apylinkėje.

Anot jos, paskutinis rinkėjas V.Sirokomlės apylinkėje turėtų spėti balsuoti iki 21.30 val.

VRK vadovas sakė dar nesiryžtantis prognozuoti, kada bus aiškus preliminarus rinkimų rezultatas.

Iš viso rinkėjų sąrašuose šiemet įrašyta per 2,5 mln. rinkėjų. Balsavimas apylinkėse sekmadienį prasidėjo 7 ir truko iki 20 valandos.

Su D.Grybauskaite prezidento rinkimuose varžėsi socialdemokratas europarlamentaras Zigmantas Balčytis, Darbo partijos atstovas parlamentaras Artūras Paulauskas, parlamentaras Naglis Puteikis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Ignalinos meras Bronis Ropė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Z. Vaigauskas: pažeidimų, kurie verstų abejoti rinkimų rezultatais nėra

Pažeidimų, kurie verstų abejoti rinkimų rezultatais, neužfiksuota, tačiau tiriami galimi rinkėjų papirkinėjimo atvejai, sako Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

„Mano vertinimu, neturime tokio pažeidimo, kuris verstų suabejoti, kad su rinkimais kažkas būtų ženkliai negerai“, - sekmadienį per spaudos konferenciją sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, tačiau pažymėjo, kad kai kuriais atvejais jau susidomėjo pareigūnai.

„Turime ir tokių nusiskundimų, kad bandoma pagirdyti rinkėjus, pavaišinti, agituojant balsuoti už konkretų kandidatą. Bet nenorėčiau atskleist, tuos dalykus tiria policija, jei iš tikrųjų tokie dalykai yra, bus pradėti ir ikiteisminiai tyrimai ir atsakomybė žymiai didesnė nustatyta“, - sakė Z.Vaigauskas.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS sakė, kad iki 16 val. ikiteisminių tyrimų dėl rinkimų įstatymų pažeidimų nebuvo pradėta.

Per VRK spaudos konferenciją gautus skundus pristačiusi pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė sakė, kad gauta skundų dėl eilių, negautų rinkėjo kortelių, bandymo pirkti balsus už 10-20 litų ar alkoholiniais gėrimais, neleistinos agitacijos. „Druskininkuose platinami su spaudos leidiniu reklaminiai lankstinukai, siunčiamos telefonu žinutės su raginimu balsuoti už konkretų kandidatą, taip pat, kad yra mieste nepažymėtos reklaminės medžiagos“, - per spaudos konferenciją sakė L.Matjošaitytė.

Per spaudos konferenciją aptartas ir atvejis, kuomet šeštadienį kino teatruose „Forum Cinemas“ rodyta vieno iš kandidatų reklama, nors jau buvo įsigaliojęs draudimas agituoti.

Atsakomybė grėstų kino teatro administracijai, kuri tą siužetą ir rodė“, - sakė Z.Vaigauskas, klausiamas, kam šiuo atveju būtų taikoma atsakomybė už pažeidimą.

Tarp rinkimų nesklandumų Z.Vaigauskas paminėjo Vilniaus V.Sirokomlės apylinkę, kur buvo susidariusios eilės.

„Vilniaus V.Sirokomlės rinkimų apylinkėje teko imtis priemonių, pasikvietus ir rinkimų komisijos pirmininkę, kad sutvarkytų savo darbą taip, kad atskirtų rinkėjus, kurie įsirašę į rinkimų sąrašą, ir tuos, kurie ne, kad nestovėtų bendroj eilėj, neužlaikytų visų rinkėjų. Man regis, po tų priemonių rinkėjų eilės ten smarkiai sumažėjo“, - sakė Z.Vaigauskas.

„Apmaudus sutapimas, kad šiandien Trakuose vyksta dviratininkų maratonas, įvažiavimas yra uždarytas, mums tiesiog keista, kad savivaldybės administracija nepasirūpino pagalvoti, kad bus prezidento rinkimai, kurie paskelbti dar pernai metais, uždaryti gatves ir padaryti rinkėjams apsunkinimą patekti į rinkimų apylinkes. Tokių neapgalvotų situacijų, deja, turim“, - kalbėjo komisijos pirmininkas.

Rinkimus stebinčios pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės” savanoriai praneša, kad iki 18 val. pranešti ir užfiksuoti 45 galimi Prezidento rinkimų pažeidimai. Vilniaus regione bendradarbiaudami su policija visuomenininkai ieško automobilio „VW Multivan“, su kuriuo sieja įtarimus dėl galimo rinkėjų pavežėjimo, neleistino agitavimo ir balsų pirkimo.

Iš „Baltųjų pirštinių“ gautų skundų didesnę dalį, 27 atvejus iš 45, sudaro informacija dėl nepašalintos nenuolatinės vaizdinės agitacijos.

Žiniasklaida praneša, kad Elektrėnuose vienas rinkimų komisijos narys buvo neblaivus, nuo darbo jis nušalintas.

Sekmadienį Lietuvoje vyksta prezidento rinkimai, kuriuose varžosi septyni kandidatai. Balsavimas vyksta iki 20 valandos.

Vieno iš kandidatų klipas uždraudus agitaciją rodytas kino teatruose (atnaujintas)

Prezidento rinkimus stebintys visuomenininkai užregistravo pirmuosius rimtesnius pažeidimus.

Tarp jų - šeštadienį kino teatruose rodyta vieno iš kandidatų reklama, nors jau buvo įsigaliojęs draudimas agituoti.

Pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“, kovojančios su pažeidimais rinkimuose, lyderis Tadas Langaitis BNS sekmadienį sakė, kad iš daugiau kaip dešimties šeštadienį užfiksuotų pažeidimų grubiausias susijęs su minėta reklama „Forum Cinemas“ kino teatruose.

„Apie klipą mus informavo du žmonės, „Forum Cinemas“ patvirtino, kad jis buvo rodomas“, - BNS sakė T.Langaitis.

Jo teigimu, šiuo metu turimais duomenimis neleistinai buvo agituojama Vilniaus ir Klaipėdos kino teatruose.

Tarp užfiksuotų pažeidimų - ir problemos su balsavimo biuleteniais Kaišiadoryse, kur jie, kaip reikalaujama, į apylinkes nebuvo pristatyti šeštadienio vakarą. Teigiama, kad iš 29 Kaišiadorių rajono rinkimų apylinkių 19-oje nebuvo sudarytos galimybės tinkamai saugoti biuletenių rajono rinkimų apylinkių vietose, rinkimų apylinkių komisijos tinkamai neužantspaudavo ir neperdavė rinkimų patalpų savivaldybės policijos atstovams iki rinkimų.

Kaišiadorių rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Laimutė Grabliauskienė savo ruožtu BNS sakė, kad policija iš anksto apžiūrėjo visas patalpas, kuriose vyksta rinkimai, ir du rajono policijos ekipažai naktį patruliavo jas pagal galimybes saugodami. Ji aiškino, kad dalis biuletenių galėjo būti iki sekmadienio ryto saugomi pas apylinkių komisijų pirmininkus namuose, nes ne visose apylinkių vietose yra seifai arba sargai.

Sekmadienį visuomenininkai taip užregistravo keletą atvejų, kai buvo neužantspauduotų balsadėžių - pavyzdžiui, prasidėjus balsavimui neužanspauduota balsadėžė buvo Vilniaus miesto apygardos Naugarduko rinkimų apylinkėje.

Be to, keletas gyventojų skundėsi nesulaukę rinkimų komisijų narių namuose, nors turėjo balsuoti namuose.

Prezidento rinkimuose varžosi septyni kandidatai.

Balsavimas rinkimų apylinkėse vyksta sekmadienį. Anksčiau šią savaitę vyko balsavimas namuose, specialiuose paštuose, taip pat balsavimas iš anksto savivaldybėse.

Ikiteisminių tyrimų dėl rinkimų tvarkos pažeidimų nepradėta

Prokuratūra sekmadienį nėra gavusi pranešimų dėl rinkimų tvarkos pažeidimų, tuo tarpu policiją iki šiol yra pasiekę pora dešimčių skundų, bet ikiteisminių tyrimų nepradėta.

Kaip BNS informavo Generalinės prokuratūros atstovė Vilma Mažonė, Klaipėdoje į prokuratūrą kreipėsi rinkėjo pažymėjimo negavusi rinkėja, kuri buvo nukreipta į vietos rinkimų komisiją. Rinkėjo kortelė einant balsuoti į rinkimų apylinkę nėra būtina, ją komisijos nariai gali atspausdinti vietoje.

Tuo tarpu policija praneša iš viso iki sekmadienio 10 val. gavusi 23 pranešimus apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais. Ikiteisminių tyrimų kol kas nepradėta. Daugiausia pranešimų gauta iš Kauno, Vilniaus ir Panevėžio apskričių, dauguma jų - apie neleistiną rinkimų agitaciją.

Prezidento rinkimus stebintys visuomenininkai taip pat užregistravo pirmuosius rimtesnius pažeidimus. Tarp jų - šeštadienį kino teatruose rodyta vieno iš kandidatų reklama, nors jau buvo įsigaliojęs draudimas agituoti. Taip pat užfiksuota problemų su balsavimo biuleteniais Kaišiadoryse, kur jie, kaip reikalaujama, į apylinkes nebuvo pristatyti šeštadienio vakarą.

Sekmadienį visuomenininkai taip užregistravo keletą atvejų, kai buvo neužantspauduotų balsadėžių, keletas gyventojų skundėsi nesulaukę rinkimų komisijų narių namuose, nors turėjo balsuoti namuose.

Balsavimas rinkimų apylinkėse vyksta sekmadienį. Anksčiau šią savaitę vyko balsavimas namuose, specialiuose paštuose, taip pat balsavimas iš anksto savivaldybėse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų