Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkija neatmeta galimybės tiekti ginklus Ukrainai

2015-02-11 15:53
BNS inf.
A. Pliadžio / KAM nuotr.

Lenkija neatmeta galimybės ateityje tiekti ginkluotę Ukrainai, bet kol kas pirmenybę teikia diplomatinėms pastangos išspręsti konfliktą, trečiadienį Vilniuje sakė Lenkijos gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas (Tomašas Siemoniakas).

Pirmenybę teikia diplomatijai

Ministro teigimu, ginklų tiekimo klausimais Lenkijos pozicija „yra artima Jungtinių Valstijų pozicijai“.

„Tokia galimybė yra, tačiau šiandien, ypač Minsko susitikimo kontekste, pirmenybę teikiame šio konflikto taikiam sureguliavimui. Pasiliekame sau teisę ateityje priimti įvairius sprendimus“, - sakė Lenkijos ministras per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvos krašto apsaugos ministru Juozu Oleku.

„Mes esame atviri bendradarbiavimui karinės pramonės (srityje tarp) Ukrainos ir Lenkijos“, - pridūrė Lenkijos ministras.

Pasak jo, Lenkija jau perdavė Ukrainos kariuomenei maisto, drabužių ir medicinos už maždaug 4 mln. eurų.

Lietuva kol kas vienintelė iš NATO šalių viešai pranešė apie ginkluotės teikimą Ukrainai, kuri šalies rytuose kovoja su Rusijos remiamais separatistais. Sausio pradžioje Krašto apsaugos ministerija informavo, kad Ukrainai perdavė „karinės ginkluotės elementus“, jų nedetalizuodama.

J.Olekas trečiadienį sakė, kad Lietuva ir toliau rems Ukrainos kariuomenę, gydydama ir mokydama karius, bet apie naują paramą ginkluote nekalbėjo.

„Mes savo įsipareigojimus ukrainiečiams tęsiame. Tą, ką buvome pažadėję dėl ginkluotės elementų teikimo, esame pateikę. Toliau tęsiame humanitarinę pagalbą, priimsime jų karius gydytis, ir karininkus, ir karius apmokymams“, - sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras.

Vakarai kol kas dvejoja, ar tiekti Ukrainai ginklus, baimindamiesi, kad tai gali sustiprinti karinių veiksmų eskalaciją ir paskatinti didesnį Rusijos karinį įsitraukimą.

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pirmadienį sakė, kad žlugus trečiadienį Minske rengiamoms deryboms svarstytų galimybe aprūpinti Kijevo pajėgas „letaline ginamąja“ ginkluote, bet pridūrė, kad sprendimas kol kas nepriimtas.

Bendros brigados pirmosios pratybas – rudenį

Kuriama Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karinė brigada pirmas pratybas gali surengti dar šį rudenį, trečiadienį pranešė Lietuvoje viešintis Lenkijos gynybos ministras.

„Patvirtinome savo ketinimus kuo greičiau įsteigti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigadą. Mes tikimės, kad ne tik štabai bus sukurti, bet kad šių metų rudenį vyks pirmosios pratybos“, - žurnalistams Vilniuje sakė Tomaszas Siemoniakas (Tomašas Siemoniakas).

Sutartis dėl trišalės brigados steigimo pasirašyta pernai rugsėjo mėnesį. Šiuo metu vyksta sutarties ratifikavimo procesas.

T.Siemoniakio teigimu, bendra brigada padės reformuoti Ukrainos kariuomenę ir priartinti ją prie NATO standartų.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pranešė, kad į brigados štabą Liubline Lietuva šiemet atsiųs šešis karius. Pasak jo, pratybos numatomos visose trijose šalyse.

J.Olekas taip pat išsakė paramą Lenkijos siekiui stiprinti Ščecine veikiantį NATO Šiaurės-Rytų sausumos pajėgų korpusą ir informavo apie Lietuvos ketinimą dar šiais metais iki 10 karių padidinti Lietuvos atstovų skaičių šioje vadavietėje.

Daugiau naujienų