Lietuvos ir Lenkijos parlamentai minės Gegužės 3-iosios Konstitucijos sukaktį

Kitą savaitę, gegužės 3 -iąją, pirmadienį, Lietuvos ir Lenkijos parlamentai kartu minės Abiejų Tautų Respublikos Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado akto 230-ąsias metines.

Seimo valdybos sprendimu, šia proga gegužės 3-iąją, 10 val., rengiamas nenumatytas Seimo posėdis. Vyks bendras nuotolinis šventinis Lietuvos ir Lenkijos parlamentų minėjimas ir 2021 m. Abiejų Tautų apdovanojimo ceremonija.

Šventinio renginio dalyvius pasveikins Lenkijos Seimo maršalka Elžbieta Witek ir Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Posėdyje kalbas sakys Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, kuris tuo metu lankysis Lenkijos parlamente, ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Minėjime Lenkijos Senato maršalka Tomaszas Grodzkis ir Lietuvos Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen perskaitys šios sukakties proga parlamentų priimtas identiškas rezoliucijas.

Antrojoje šventinio renginio dalyje įvyks 2021 m. Abiejų Tautų apdovanojimo ceremonija.

Lietuvos  Seimo ir Lenkijos Seimo ir Senato narių asamblėjos skiriamo Abiejų Tautų apdovanojimo ceremonijoje šiais jubiliejiniais metais bus pasveikinti keturi laureatai. Lietuvos Seimo delegacija asamblėjoje 2021 m. apdovanojimą nusprendė skirti rašytojai Kristinai Sabaliauskaitei ir vertėjui Eduardui Piurko.

Abiejų Tautų apdovanojimas skiriamas asmenims ar jų grupėms, kurių veikla ir darbai reikšmingai prisidėjo kuriant ir gilinant abiejų tautų bendradarbiavimą. Šis apdovanojimas anksčiau skirtas tokioms garsioms asmenybės, kaip Česlovui Milošui, Tomui Venclovai, Alfredui Bumblauskui ir kt. Pirmą kartą jis buvo skirtas 1999 m.

Ceremonijoje žodį tars Lenkijos ir Lietuvos delegacijų parlamentinėje asamblėjoje vadovai: Lenkijos Seimo vicemaršalka Małgorzata Gosiewska ir Lietuvos Seimo pirmininko pavaduotojas Paulius Saudargas, taip pat apdovanojimo laureatai.

ELTA primena, kad Seimas 2021-uosius yra paskelbęs Abiejų Tautų Respublikos Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado metais. 1791 m. gegužės 3-iosios Konstitucija buvo pirmoji parlamentiniu būdu priimta rašytinė konstitucija Europoje ir antroji rašytinė konstitucija pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
akivaizdus sios socbergmafijos pasitycioimas is tos paci/os konstitucijos kurios nesilaikoma ;;;

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Su komunistas ir KGB agentais, štai jums ir Lietuva laisva demokratinė...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių