Lietuvos ir Ukrainos vadovai pasirašė susitarimą 10 metų bendradarbiauti saugumo srityje

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir Ukrainos prezidentai Gitanas Nausėda bei Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį Briuselyje pasirašė dvišalį susitarimą dėl bendradarbiavimo saugumo srityje.

Susitarimas įsigalioja nuo jo pasirašymo dienos dešimčiai metų, pranešė Prezidentūra.

Susitarimu numatomi reguliarūs strateginio ir politinio dialogo susitikimai visais klausimais, susijusiais su Ukrainos gynyba nuo agresoriaus ir jos pergale, taip pat – Lietuvos karinės, humanitarinės ir finansinės paramos teikimas Ukrainai, Ukrainos ekonominio ir energetinio stabilumo bei atsparumo stiprinimas, parama Ukrainai siekiant narystės NATO ir Europos Sąjungoje.

Dvišalė sutartis numato bendradarbiavimą kibernetinio saugumo, žvalgybos ir kontržvalgybos, kovos su chemine, biologine, radiologine ir branduoline rizika srityse.

Lietuva ir Ukraina taip pat įsipareigojo dirbti kartu gynybos pramonės, atsparumo hibridinėms grėsmėms, kovos su korupcija srityse, vykdant teisėsaugos ir teisingumo sistemų reformas Ukrainoje.

„Lietuvos ir Ukrainos partnerystė saugumo srityje turi tvirtą istorinį pagrindą. Mūsų tautas sieja glaudūs istoriniai ryšiai, minime bendras pergales prieš mūsų priešą, kuriose mūsų kariai parodė savo dvasią ir ryžtą. Lietuva pasiryžusi remti Ukrainą jos kovoje už nepriklausomą, demokratinę ir suverenią valstybę pagal tarptautiniu mastu pripažintas jos sienas, pajėgią atgrasyti ir apsiginti“, – teigiama dokumente.

Prezidentų G. Nausėdos ir V. Zelenskio pasirašytu susitarimu siekiama spartinti Ukrainos integraciją į ES ir NATO, stiprinti Ukrainos saugumo ir gynybos pajėgas, didinant jų sąveikumą su NATO.

G. Nausėdos teigimu, pasirašytas dvišalis susitarimas dar labiau išplės Lietuvos paramos apimtis ir prisidės prie Ukrainos stiprinimo bei greitesnės pergalės prieš agresorę Rusiją.


Šiame straipsnyje: Gitanas NausėdaVolodymyras Zelenskiskaras Ukrainojesaugumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių