Pereiti į pagrindinį turinį

Seimui siūloma paraginti Ukrainos valdžią nenaudoti smurto

2013-12-02 13:21
BNS inf.
Reuters nuotr.

Lietuvos Seimui siūloma priimti rezoliuciją, kuria Ukraina būtų paraginta nenaudoti smurto prieš taikius demonstrantus ir surengti Lietuvos, Lenkijos bei Ukrainos parlamentų asamblėjos sesiją Vilniuje.

Tai numatantį Seimo rezoliucijos projektą įregistravo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Benediktas Juodka, Seimo vicepirmininkas liberalas Petras Auštrevičius ir opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

Dokumento projekte pabrėžiami ilgalaikiai istoriniai ryšiai tarp Lietuvos ir Ukrainos, įvertinama strateginė regiono reikšmė Europos Sąjungai (ES), taip pat išreiškiama parama Ukrainos siekiui stiprinti politinę asociaciją ir ekonominę integraciją su ES bei perspektyvoje siekti ES narystės.

Tuo pačiu rezoliucija Ukrainos valdžios institucijas norima pakviesti "tikrajam dialogui su opozicija ir pilietinės visuomenės atstovais".

Ukrainos valdžia raginama nesiimti jokios prievartos prieš taikius demonstrantus, užtikrinant pagarbą žmogaus teisėms, demokratijai ir teisinės valstybės principui.

"(Seimas - BNS) ragina išaiškinti jėgos panaudojimo prieš taikius demonstrantus kaltininkus ir tinkamai įvertinti", - rašoma rezoliucijos projekte.

Taip pat siūloma nedelsiant surengti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos parlamento narių asamblėjos sesiją Vilniuje, siekiant aptarti susidariusią padėtį. 

Tačiau vienas iš projekto autorių - A.Kubilius - pranešė pastarojo siūlymo nepalaikąs.

"Manau, kad reikia skubiai važiuoti į Kijevą, o ne šaukti asamblėją, reikia greitų sprendimų. Savo buvimu reikia sutrukdyti bet kokiems valdžios bandymams įvesti nepaprastąją padėtį", - BNS sakė opozicijos lyderis.

Lapkričio pabaigoje Ukrainos vyriausybė pranešė stabdanti derybas su ES dėl asociacijos sutarties. Penktadienį Vilniuje viešėjęs šios šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius atsisakė pasirašyti parengtą sutartį. Dėl to Kijeve ir kituose Ukrainos miestuose prasidėjo protesto mitingai. Naktį iš penktadienio į šeštadienį vienas toks mitingas išvaikytas Kijevo centre, sužeista keliasdešimt žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų