LLRA vedlys: valdantieji žada iki sesijos pabaigos priimti Tautinių mažumų įstatymą

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis Valdemaras Tomaševskis tvirtina, kad valdančiųjų politinė taryba sutarė iki pavasario sesijos pabaigos priimti senąją Tautinių mažumų įstatymo versiją.

„Priėmėme sprendimą pradėti svarstymus Tautinių mažumų įstatymo senos redakcijos, kuri buvo priimta 1991 metais, pasirašė jį ne kas kitas, o tuometinis šalies vadovas Vytautas Landsbergis. Bus daromas svarstymas ir priėmimas. Kol bus parengtas naujas įstatymas, senas įstatymas bus galiojantis“, - po valdančiųjų politinės tarybos posėdžio penktadienį Seime žurnalistams sakė V.Tomaševskis.

Taip pat jis tvirtino, kad sutarta pradėti svarstyti įstatymą dėl originalios pavardžių rašybos lotyniško pagrindo rašmenimis asmens dokumentuose.

„Dėl pavardžių rašymo bus daromas pateikimas, svarstys komitetai, o rudens sesijoje bus daromas priėmimas“, - dėstė V.Tomaševskis.

Klausiamas, kaip LLRA elgsis, jei iki liepos Tautinių mažumų įstatymas nebus priimtas, V.Tomaševskis pabrėžė, jog „tai bendras koalicijos sprendimas, tai ne vienos partijos reikalas“.

Jis pabrėžė, kad koalicija dirba stabiliai, pasikeitimų joje neplanuojama. Tą po tarybos posėdžio tvirtino ir premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Tautinių mažumų įstatymo klausimą LLRA per politinės tarybos posėdį anksčiau jau kėlė mažiausiai tris kartus. Partneriai vis žadėdavo paramą, tačiau projektas iki šiol nesvarstytas Seimo posėdžių salėje.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija siekia priimti Tautinių mažumų įstatymą, kuris, be kita ko, leistų ir dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles tautinių mažumų gyvenamose teritorijose.

Seimas po pateikimo yra pritaręs dar 2010 metais LLRA atstovo Jaroslavo Narkevičiaus įregistruotam projektui, kuriuo siūloma grąžinti anksčiau galiojusią Tautinių mažumų įstatymo redakciją. Projektas numato, kad tautinių mažumų kompaktiškai gyvenamose vietovėse valstybės įstaigose ir organizacijose greta valstybinės kalbos gali būti vartojama ir tautinės mažumos kalba, taip pat šalia lietuvių kalbos leidžiami užrašai tautinės mažumos kalba.

Lenkai sudaro daugiau nei 25 proc. gyventojų Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose, rusai - Visagino savivaldybėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

arvydas damijonaitis

arvydas damijonaitis portretas
DĖL KLAIDINANČIO TERMINO „lenkų TAUTINĖ MAŽUMA“ (turi būti TAUTINĖ BENDRUOMENĖ,TAUTINĖ GRUPĖ): Lietuvoje nėra lenkų tautinės mažumos, yra lenkų tautinės grupės bendruomenė, nes terminas „tautinė mažuma" tarptautinės teisės erdvėje yra susieta su „išorinės valstybės" sąvoka. Tuo tautinės grupės iš esmės skiriasi: Pagal tarptautinę teisę tautinės grupės, turinčios išorines tautines valstybes(Lenkija - 40 milijonų, Rusija – 150 milijonų, Izraelis - 8 milijonai gyventojų), negali kitose valstybėse turėti „tautinės mažumos“ statusą;

nebūkime

nebūkime portretas
tokie tikri, kad ši tomaševskio pergalė prieš lietuvius tęsis ilgai. Pabus Lietuvos lietuviai tose lenkų apgyvendintose vietovėse engiami, kaip iki šiol buvo, bet tik iki šios daugumos kadencijos pabaigos. Mums ne w ar kitokia lenkiška raidė trukdo ramiai gyventi, o amžinas nuolankumas lenkams, kurie Lietuvai jokių nuolaidų nedaro net ir okupuotose lietuviškose teritorijose (nurodo, kad ten nedraudžiami lietuviški rašmenys, bet taip ir turi būti, nes ten yra Lietuvos teritorijos), o Vilniaus apylinkės yra lenkijos teritorijos?. Jei lenkijoje gerbiami įstatymai, tai gerbkime ir savus įstatymus Lietuvoje - mums lietuvių kalba yra šventas dalykas, o savo ieroglifus tie tomaševskininkai gali rašyti į antrą paso puslapį arba sau ant kaktos. pažiūrėkime, kaip ciniškai elgiasi visi Vilniaus rajonų lenkų gyventojai su cytatka priešaky, nepaiso jokių įstatymų ir teismo nutarimų, o mes nuolankiai jiems leisime ir toliau šaipytis ir dar savo rašmenimis rašinėti? Ką daryti tų rajonų lietuviams?

khf;jugc;

khf;jugc; portretas
Bilietas-lagaminas-stotis-tevyne, cia kam nepatinka Lietuvoje. Pas mus mazumos tai totoriai ir karaimai, visa kita-okupantu palikuonys, kurie visada gali grizti i savo tevu gimtine ir svetimoje zemeje nekelti ereziju!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių