LVAT atmetė konservatorių skundą: K. Tubis teisėtai grąžintas į rinkimus

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atmetė konservatorių skundą dėl Anykščių mero rinkimų antrojo turo ir konstatavo, kad „valstiečių“ kandidatas Kęstutis Tubis į juos buvo grąžintas teisėtai.

„LVAT teisėjų kolegija šioje byloje priėjo prie išvados, kad VRK sprendimas, kuriuo buvo atkurtos pasyviąją rinkimų teisę įgyvendinančio kandidato K. Tubio ir už jį balsavusių rinkėjų teisės, yra teisėtas“, – sakoma ketvirtadienį LVAT išplatintame pranešime.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) skundė teismui sprendimą, kuriuo K. Tubis buvo grąžintas į rinkimus, tad konservatorių kandidatas Sigutis Obelevičius jau prasidėjus išankstiniam balsavimui antrajame ture prarado galimybę jame varžytis.

Anykščių rajono meru sekmadienį išrinktas „valstiečių“ kandidatas K. Tubis prieš antrąjį turą buvo kelioms dienoms pašalintas iš rinkimų kovos dėl bausmės, skirtos už prekybą poveikiu.

Tokį sprendimą VRK priėmė po pirmojo merų rinkimų turo, kovo 7-ąją, nes Panevėžio apygardos teismas pateikė išaiškinimą, kad dėl prekybos poveikiu nuteistam politikui skirta bausmė – atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje – apima ir draudimą dirbti renkamas pareigas.

Tačiau kovo 14-ąją Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino šį sprendimą, nes anot jo, Panevėžio apygardos teismo sprendime įvardytas apribojimas – teisės dirbti valstybės tarnyboje ketveriems metams atėmimas – nėra aiškus ir negali būti vienareikšmiškai suprantamas kaip apribojantis būti renkamam į mero pareigas. Be to, išaiškinti nuosprendį privalėjo ne vienas teisėjas, o teismas savo nutartimi. Todėl dar tą pačią dieną VRK jį gražino į rinkimus.

Kadangi K. Tubis į rinkimus grąžintas jau prasidėjus balsavimui iš anksto, VRK nutarė panaikinti antradienį balsavusiųjų Anykščių rajono rinkėjų balsus ir pakvietė juos atvykti balsuoti dar kartą. Šia galimybe pasinaudojo 74 anykštėnai iš 100.

Šį epizodą įvertinęs LVAT konstatavo, kad susidarius tokiai situacijai, kai neteisėtai iš rinkimų pašalintas pirmavęs kandidatas į juos grįžo prasidėjus išankstiniam balsavimui, yra „pagrįstas bandymas ištaisyti rinkimų organizavimo trūkumus“.

LVAT nutartyje taip pat pažymėjo, kad tai, ar pakartotinio balsavimo metu kilusios kvestionuotinos rinkimų proceso aplinkybės ir „akivaizdaus teisinio neapibrėžtumo pirmojo ir pakartotinio balsavimo metu faktas“, turi būti įvertintos VRK sprendžiant jau dėl galutinių rinkimų rezultatų rinkimų apygardoje tvirtinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLAUSIMAS

KLAUSIMAS portretas
Ponai Lietuvos Piliečiai,paaiškinkit mums ,kaip čia yra,kad p.Tubis negali eiti Mero pareigų,nors teismo sprendimu leidziama.Tai kodėl pas mus valstybėje gali būti net prezidentais,teisėjais ,seimo nariais,saugumo darbuotojais 75 metams uzsislaptinę kgb paliktiniai/Juk jie ir jų vaikai vezė į Sibirą,trėmė,kankino ir kitaip diskriminavo valstybę.Ar tai čia teisėta.Paaiškinkite Lietuvos piliečiams šiuos nesuderinamus atvejus,nes kuo toliai į mišką tuo daugiau kreivų medzių.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Visiškai teisingai pasielgė teismas, nes Tūbiui skirta baudžiamojoje byloje bausmės poveikio priemonė, kuri net pirmo kurso teisės studentui aiški, neatitinka paskirties. Teismas Tūbiui skyrė bausmės poveikio priemonę, netinkamą, nes jis ėjo pareigas renkamose pareigose, tai ir turėjo paskirti bausmės poveikio priemonę draudimą eiti pareigas renkamuose pareigose (mero, savivaldybės tarybos nario) , o skyrė draudimą eiti pareigas skiriamose pareigose (pvz. laimėjus konkursą valstybės tarnyboje eiti vyr. specialistas šveitimo, kultūros ir sporto skyriuje). Todėl nebuvo pagrindo šalinti iš rinkimų. Manau, kad neatmetama galimybė, kad netinkama teismo skirta priemonė galėjo būti "nusipirkta", nes teismas bausdamas automobilio vairuotoją už kelių eismo taisyklių pažeidimą, skiria kad ir automobilio vairavimo teisių atėmimą, neatima jam teisės vairuoti paspirtuką.

Negi Lietuva ir Anykščiai

Negi Lietuva ir Anykščiai portretas
turės pirmą "įteisinta korumpuotą merą"......kažkodėl netikiu, kad Lietuva nusiris iki tokio korupcijos lygio ir manau , kad Lietuvoje triumfuos teisingumas, nes susitepę savo reputaciją ir teismo nuosprendžiu nuteisti korumpuoti asmenys negali vadovauti Lietuvos valdymo institucijoms, juo labiau buvę pareigūnai.........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių