LVŽS ir „darbiečiai“ vis dar turi vilčių išsaugoti opozicijos lyderio postą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir Darbo partijos frakcijų politikai neatmeta galimybės išlaikyti opozicijos lyderio postą, nepaisant to, kad tokia koalicija nebeturi pakankamo mandatų skaičiaus po Sauliaus Skvernelio ir dar devynių politikų pasitraukimo iš „valstiečių“ gretų.

Dabar opozicijos lyderio postą susitarimo atveju galėtų įgyti naujoji Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“, Regionų frakcija ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija.

LVŽS frakcijos narė Agnė Širinskienė, komentuodama galimus susitarimo scenarijus, pabrėžė, kad vertybinės pažiūros sudarant susitarimą yra svarbiau, nei galimybės gauti postus.

„Politikoje niekada dėl nieko iki galo negali būti tikras, bet aš manyčiau, kad ne opozicijos lyderis kaip pareigybė yra svarbu“, – LRT radijui trečiadienį kalbėjo A. Širinskienė.

„Turime ieškoti bendrų sąlyčio taškų. Tikrai nematau problemos kalbėtis opozicijos lygmeniu plačiau, svarbu, kad būtų sutarimas ir nebūtų taip, jog tu ryte apsitari vienaip, o posėdžių salėje matai jau visiškai kitokius vertybinius pasirinkimus“, – tvirtino politikė.

„Valstietė“ akcentavo, kad, nors jos politinė jėga ir „darbiečiai“ nebeturi pakankamo mandatų skaičiaus opozicijos lyderio išrinkimui, tačiau šių frakcijų bendradarbiavimo sutartis išlieka. A. Širinskienės manymu, LVŽS ir Darbo partija turi vertybinių panašumų.

„Mes tikrai turime nemažai sąlyčio taškų, tarkime, ir šeimos politikos srityje su tais pačiais „darbiečiais“. Galbūt su tomis frakcijomis, kurios naujos ir kur vertybės nėra aiškios iki galo, būtų sunku pradėti kalbėtis vertybiniu pagrindu, bet manyčiau, kad vienybė yra pagrindas“, – tvirtino ji.

Tuo metu su socialdemokratais, „valstietės“ požiūriu, susitarti būtų sudėtingiau dėl vertybinių takoskyrų.

„Mūsų pareiga, kaip vis tiek išliekančios didžiausios frakcijos, kuri yra opozicijoje, užsiimti vienijimo darbu. Mes tikrai ne kartą raginome ir socialdemokratus, tik jiems, matyt, tos vertybės yra labiau priimtinos dešinėje, kaip mes matome iš balsavimų“, – aiškino A. Širinskienė.

V. Fiodorovas: visi variantai įmanomi

Skeptiškai galimybes kitoms opozicinėms frakcijoms susitarti su LSDP įvertino ir Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

„Matyt, kad visi variantai tikrai yra įmanomi, bet ne kartą socialdemokratai yra pasakę, jog apskritai į kažkokį susijungimą, opozicinės koalicijos sutarties jie tikrai nenorėtų, ir nėra tokių planų. Matyt, mažiau realus variantas, nei visoms likusioms opozicinėms frakcijoms susivienyti ir padaryti naują sutartį“, – LRT radijui sakė V. Fiodorovas.

Mūsų pareiga, kaip vis tiek išliekančios didžiausios frakcijos, kuri yra opozicijoje, užsiimti vienijimo darbu.

Tačiau jis neatmeta, kad Darbo partijos frakcija ir LVŽS dar gali susitarti su Regionų frakcija. „Darbiečio“ teigimu, tokį trijų frakcijų susitarimą būtų galima sudaryti jau kitą savaitę.

„Dėl Regionų frakcijos, kadangi atsirado visokie papildomi reikalai šią savaitę, tikiuosi, šį penktadienį su kolegomis „valstiečiais“ prisėsime prie stalo kalbėtis. O kitą savaitę galėtų būti ir mūsų partijos taryba, jeigu tik matytumėme, kad viskas dėliojasi“, – samprotavo V. Fiodorovas.

Lyderiai artimiausiu metu susės prie bendro stalo

Idėjos, kad visos opozicinės frakcijos galėtų tartis dėl opozicijos lyderio posto, neatmeta naujai susiformavusios Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ parlamentaras Algirdas Butkevičius.

„Demokratų frakcija yra atvira, konstruktyvi ir pasiruošusi diskutuoti su visomis opozicinėmis frakcijomis. Manau, kad opozicinių frakcijų lyderiai artimiausiu metu susės už stalo ir kalbėsis ne emocijomis ir ieškos geriausių variantų, kas galės tapti opozicijos lyderiu“, – vylėsi A. Butkevičius.

A. Sysas: gerai, kad apie mus galvoja

ELTA primena, kad LSDP frakcijos seniūnas Algirdas Sysas antradienį sakė, kad socialdemokratai viduje apie galimybes sudaryti susitarimą su naująja frakcija „Vardan Lietuvos“ dar nediskutavo. Nors politikas ir užsiminė, kad su naująja S. Skvernelio frakcija atsiranda daugiau galimybių kalbėtis, tačiau kartu pabrėžė, jog didelės prasmės tokio susitarimo sudaryme pats parlamentaras neįžvelgia. Tačiau LSDP frakcijos seniūnas pasidžiaugė, kad kitų frakcijų parlamentarai pagalvoja ir apie socialdemokratus.

„Šaunu. Gerai, kad apie mus galvoja. Svarstysime, bet nebuvo dar tokios diskusijos. Čia šiek tiek nauja mums patiems“, – juokėsi A. Sysas.

Ekspremjerui S. Skverneliui su dar devyniais parlamentarais pasitraukus iš LVŽS frakcijos, vien iš „valstiečių“ ir Darbo partijos frakcijų sudaryta opozicinė koalicija praranda opozicijos lyderio postą. Tam, kad opozicinė koalicija galėtų deleguoti savo lyderį, jiems reikalingi daugiau nei pusės opozicinėje koalicijoje esančių parlamentarų balsai. Iš „valstiečių“ gretų pasitraukus 10 parlamentarų, koaliciją sudarytų 22 LVŽS nariai ir dar dešimt „darbiečių“. Tuo metu naująją S. Skvernelio frakciją „Vardan Lietuvos“ sudarys dešimt buvusių valstiečių ir dar trys mišrios grupės parlamentarai. LSDP frakciją taip pat sudaro 13 politikų, todėl 9 mandatus turinčiai Regionų frakcijai nusprendus sudaryti susitarimą su pastarosiomis dviem politinėmis jėgomis, tokia koalicija turėtų 35 mandatus – užtektinai, kad galėtų išsirinkti savo opozicijos lyderį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mano nuomone

Mano nuomone  portretas
jei Regionų frakcija sutartų su " valstiečiais " ir darbiečiai jų politinis svoris ir rinkėjų simpatijos padidėtų . Nes sudaryti sutartį su politiniais išdavikais " vardan lovio " būtų žema ....Tokie tiktų tik libersocdemams ir liberiams , kurie ir iki šiol priglausdavo politines atplaišas : džiugeliai , mateliai , šakalienės , pranckiečiai ir kiti ....fui...

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
tas pats šūdas, tik kitoje rankoje....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių