M. Adomėnas: Baltarusijos vizos negaunanti JAV ambasadorė laikinai reziduos Vilniuje

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas sako, kad Baltarusijos vizos negaunanti paskirtoji JAV ambasadorė Julie Fisher laikinai reziduos Vilniuje.

„Buvo toks formalus JAV kreipimasis į Lietuvos Respublikos Vyriausybę su prašymu akredituoti ambasadorę Lietuvoje. (...) Vyriausybė dar turi suformuluoti oficialų sutikimą. Tai mus nepaprastai džiugina“, – BNS trečiadienį sakė M. Adomėnas.

Anot jo, JAV kreipimasis gautas pirmadienį.

Savo ruožtu Jungtinių Valstijų ambasada Lietuvoje BNS patvirtino, kad Baltarusija J. Fisher kol kas vizos nesuteikė, tačiau galimo jos rezidavimo Vilniuje plačiau nekomentavo.

„Ji ir toliau bendraus su baltarusiais už Baltarusijos ribų, įskaitant protesto judėjimo lyderius, žiniasklaidos profesionalus, studentus ir kitus pilietinės visuomenės narius, kad išreikštų mūsų paramą. Ji taip pat tęs glaudų bendradarbiavimą su mūsų sąjungininkais ir partneriais Europoje“, – teigiama komentare.

Jame taip pat pabrėžiama, kad Baltarusija vizų neišdavė ir dar penkiems JAV diplomatams.

Tuo tarpu Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus pareiškė, kad Minskas yra pasirengęs priimti JAV ambasadorę „bet kuriuo metu“, tačiau Baltarusija nori „pamatyti aiškią ir ryškią tolesnio bendravimo su JAV partneriais perspektyvą visose srityse“.

„Mes suinteresuoti užmegzti normalius ir lygiaverčius santykius su JAV visose srityse“, – kanalui ONT trečiadienį sakė V. Makėjus.

Anot ambasados, J. Fisher šią savaitę lankysis ne tik Vilniuje, bet ir Varšuvoje, kur su Baltarusijos demokratinio judėjimo lyderiais aptars būdus, „kaip Jungtinės Valstijos, bendradarbiaudamos su sąjungininkais ir partneriais, gali padėti Baltarusijai peržengti dabartinę politinę krizę link naujų rinkimų 2021-aisiais“.

M. Adomėno teigimu, trečiadienį paskirtoji ambasadorė susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.

„Vilnius tampa tokia svarbiausia sostine dirbti su Minsku. Čia yra daugybė tarptautinių organizacijų, kurios negali veikti Baltarusijoje. (...) Neatsitiktinai čia ir S. Cichanouskajos štabas įsikūręs“, – kalbėjo viceministras.

Pirmasis apie J. Fisher rezidavimą Vilniuje pranešė naujienų portalas 15min.lt.

Jungtinės Valstijos pirmadienį pareiškė grąžinančios sankcijas devynioms Baltarusijos valstybinėms kompanijoms, tarp kurių – naftos bendrovė „Belneftechim“, autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai ignoravus raginimus paleisti politinius kalinius, sulaikytus per antivyriausybinius protestus.

Savo ruožtu Minskas naujas JAV sankcijas pavadino „neatsakingomis“.

Be kita ko, A. Lukašenka ketvirtadienį vyksta į Maskvą, kur susitiks su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

Baltarusijoje teberengiami protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas jau tris dešimtmečius šaliai vadovaujantis A. Lukašenka, rezultatus.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų organizavimo. Pastaruoju metu protesto akcijos yra vietinio pobūdžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Kam ji čia reikalinga, tegul ciuože atgal.Nesiskaite su Lietuvos žmonėmis JAV ambasada Lietuvoje 2000 metais , ėmė pinigus už vizas o vizu negaudavo.Nepamirso žmonės aferistu JAV ambasadoje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių