Pereiti į pagrindinį turinį

Mažos partijos galės būti greičiau likviduojamos

2014-07-17 14:58
BNS inf.
A. Ufarto/BFL nuotr.

Būtino narių skaičiaus neturinčios partijos galės būti greičiau likviduojamos.

Ketvirtadienį Seimas priėmė Politinių partijų įstatymo pataisas, pagal kurias vienus metus nepateikus partijos narių sąrašų arba partijoje likus mažiau nei reikalaujama narių, jos bus likviduojamos Civilinio kodekso nustatyta tvarka be pačios partijos valios.

Numatyta, kad jeigu politinė partija vienus metus nepateikia savo narių sąrašų, Teisingumo ministerija apie tai praneša Juridinių asmenų registro tvarkytojui, o šis inicijuoja politinės partijos likvidavimą Civiliniame kodekse nustatyta tvarka.

Pagal kodeksą, Juridinių asmenų registro tvarkytojas turi išsiųsti pranešimus apie numatomą likvidavimą juridiniui asmeniui, jo valdymo organams. Per tris mėnesius nesulaukus prieštaravimo dėl juridinio asmens likvidavimo, kreipiamasi į teismą dėl juridinio asmens likvidavimo.

Partija taip pat bus likviduojama, jeigu paaiškės, kad joje liko mažiau negu jai įsteigti reikia narių skaičius.

Šiuo metu partijos privalo turėti ne mažiau kaip 1 tūkst. narių, tačiau pasibaigus pereinamajam laikotarpiui kitų metų pabaigoje, partijos privalės turėti ne mažiau kaip 2 tūkst. narių.

Minėtas įstatymų pataisas dar 2011 metais parengė Teisingumo ministerija, siekdama paprasčiau likviduoti „mirusias“ partijas.

Dabar valstybė inicijuoti neveikiančios politinės partijos likvidavimo realiai negali net, kai ji neatitinka keliamų reikalavimų ir net kai partijos apskritai ignoruoja reikalavimą kasmet pateikti savo sąrašus.

Politinių partijų įstatymas numato prievolę partijoms dukart per metus Teisingumo ministerijai pateikti narių sąrašus.

Teisingumo ministerija šiuo metu yra įregistravusi 42 partijas, septynios iš jų šiemet nepateikė duomenų apie savo narius, keturios daug metų yra likviduojamos. Apie dvi dešimtys partijų yra nurodžiusios, kad turi mažiau nei 2 tūkst. narių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų