Merai dėl viešųjų paslaugų kreipėsi į valdžią: neturėtų būti siekiama pelno

  • Teksto dydis:

Visi 60 Lietuvos merų, nepriklausomai nuo to, kokiai politinei partijai ar komitetui jie priklauso, raštu kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimą ir Vyriausybę išsakydami poziciją, jog šalies gyventojai privalo turėti galimybę gauti viešąsias paslaugas, teikiamas nesiekiant pelno.

Šiuo metu galiojantys teisės aktai Savivaldybes įpareigoja net ir viešųjų paslaugų teikimą perduoti į verslo rankas, perkant iš jų turto administravimo ir viešųjų paslaugų teikimo paslaugas. Ir tik jei neatsiranda verslininkų, norinčių valdyti savivaldybių turtą ar teikti viešąsias paslaugas, tai galima pavesti savivaldybių įmonėms, rašoma išplatintame pranešime.  

Tačiau, Lietuvos savivaldybių asociacijos nuomone, šilumos tiekimas, nuotekų ir atliekų tvarkymas, keleivių vežimas vietinio susisiekimo maršrutais, viešųjų teritorijų ir gatvių priežiūra, maitinimas ugdymo, globos ar sveikatos priežiūros įstaigose – tai visiems gyventojams aktualios paslaugos, ir teikiant jas, neturėtų būti siekiama užsidirbti pelno.

Taip pat savivaldybės pačios turėtų spręsti, kas teiks viešąsias paslaugas naudojant savivaldybei priklausantį turtą, pavyzdžiui, baseinus, stadionus ar sporto arenas. Tai užtikrintų galimybę gyventojams gauti pigias, o neretai – ir nemokamas sveikatinimo paslaugas. 

Kaip tvirtinama pranešime, visi 60 Lietuvos merų palaiko Seimo narių inicijuotus įstatymų pakeitimus, įtvirtinančius vietos savivaldybių teisę patiems spręsti, kas savivaldybėje teiks viešąsias paslaugas bei administruos savivaldybės, t. y. visų jos gyventojų, lėšomis sukurtą turtą. Merai palaiko Vyriausybės sprendimą teikti tai numatančias įstatymų pataisas Seimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių