Merai nesutiko atsiprašyti dėl neskaidrios išmokų tvarkos

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) suvažiavimo delegatai atsisakė priimti kreipimąsi į visuomenę su atsiprašymu dėl neskaidrios išmokų vietos politikams tvarkos.

Kreipimosi projektą trečiadienį LSA suvažiavimo delegatams pasiūlė asociacijos valdyba, tačiau jam pasipriešino įvairų miestų ir rajonų merai.

„Aš turiu eiti ir atsiprašinėti dėl to, ko nesu padaręs? (...) Jeigu vienas žurnalistas ar dar kas nors pasakė, kad tu esi blogas, nereiškia, kad esi blogas. (...) Kodėl mes patys save lupame?“ – sakė Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis taip pat teigė nematąs pagrindo atsiprašymams, nes jokių išmokų neėmė, į tarybos posėdžius vykdavo savo automobiliu, o už dalyvavimą posėdyje gaudavo nuo 23 iki 38 eurų.

Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška, Panevėžio miesto meras Rytis Račkaukas siūlė, kad kiekviena savivaldybė apsvarstytų situaciją pas save ir pati nuspręstų, ar turi kreiptis į rinkėjus, ar ne.

Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

„Atsiprašinėja tas, kas kažką padarė, o kai paėmei 00,00, nėra už ką atsiprašyti“, – teigė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Jis yra Lietuvos socialdemokratų partijos narys, ši partija šeštadienį per suvažiavimą atsiprašė Lietuvos žmonių „už savivaldoje susiklosčiusią neskaidraus lėšų panaudojimo praktiką“.

Finansų ministrės Gintarės Skaistės vyras, Vilniaus savivaldybės taryboje dirbantis konservatorius Audrius Skaistys, siūlė prašyti Vyriausybės atstovų apskrityse teisiškai įvertinti galiojančias lėšų mokėjimo tvarkas.

LSA valdyba siūlė suvažiavimo dalyviams priimti kreipimąsi į visuomenę ir atsiprašyti už savivaldybių tarybų narių veiklos apmokėjimo tvarkos keliamas abejones dėl skaidrumo, pareikšti, kad prisiima atsakomybę dėl to, kad neskaidri sistema gyvavo ne vienus metus ir nesiimta veiksmų ją pakeisti.

Kreipimosi projekte teigta, kad dabartinė ydinga apmokėjimo tvarka privalo būti keičiama iš esmės, siūlyta įstatyme įtvirtinti fiksuotą atlygį už savivaldybės tarybos nario darbą.

LSA prezidentu perrinktas Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius vėliau žurnalistams teigė manąs, kad tokio atsiprašymo reikėjo.

„Bendrai, manau, kad situacija yra bloga, bent tokia, kokia pasimatė iki šiol. Taupyti atsiprašymų, manau, šitoje vietoje nereikia. Manau, tai būtu garbinga, ir politikoje turi būti suprantamas atsiprašymo žanras. Tiesiog jis mūsų politinėje kultūroje dar retas“, – kalbėjo LSA vadovas.

Anot jo, kreipimosi priimti nepavyko, nes savivaldybėse labai skiriasi situacijos.

„Vietos politikai, matydami savo situaciją, savo savivaldybėje, ją įvertins patys. Jeigu yra dėl ko atsiprašyti – bus atsiprašyta, daugelis kolegų jau atsiprašė, dalis kolegų nemato tokio poreikio. Matyt, toks nuomonių skirtumas atsiranda dėl skirtingos savivaldybių situacijos“, – teigė M. Sinkevičius.

Diskusijos dėl savivaldos politikų elgesio su išmokomis prasidėjo visuomenininkui Andriui Tapinui pradėjus iniciatyvą „Skaidrinam“.

Jos metu skelbta, jog kai kurie savivaldos politikai maksimaliai panaudojo galimas sumas, nepaisant to, kad per koronaviruso pandemiją judėjimas ir kitokia veikla buvo smarkiai apriboti, pylėsi kurą mokėdami skirtingomis banko kortelėmis, skirtinguose miestuose beveik tuo pačiu metu, lėšas naudojo kitais abejonių sukėlusiais būdais.

Reaguodama į skelbiamus duomenis, dalyje savivaldybių teisėsauga pradėjo viešojo intereso gynimo arba ikiteisminius tyrimus. Tuo metu valdantieji konservatoriai siūlo surengti pirmalaikius Seimo rinkimus, argumentuodami tai siekiu perkrauti politinę sistemą, o iniciatyvai nesulaukus palaikymo žada atsistatydinti Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė.

Į iniciatyvos „Skaidrinam“ akiratį yra patekusi ir Jonavos rajono savivaldybė, jai vadovauja LSDP pirmininkės pirmasis pavaduotojas M. Sinkevičius. Jis penktadienį per spaudos konferenciją neigė piktnaudžiavęs tarybos nariams skiriamomis išmokomis, tačiau žadėjo grąžinti 4 tūkst. eurų grąžinti, nes vienu iš jo telefonų kurį laiką naudojosi žmona.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Torto dalybos

Torto dalybos portretas
Savivaldybių veikla- už slurdo nesiekiančią ir pragyventi neįmanomą pašalpą 170-200eur vargšai atidirbinėja savivaldoms, kai šių darbuotojai ima lėšas net neatsiskaitydami, arba peirinktais čekiais iš šiūkšlynių. Jiems jokios atskaitomybės. O va vargšui, kuriam turi padėti bėdoje, dar išnaudoja atidirbimais. Tokios nesamonės niekur eu šalyse nėra- niekur. Vergų šalim pavertę Lietuvą valdininkai. Tai mano nuomonė

teisingai .........

teisingai ......... portretas
merai ne avių banda ... .... merai ne avių banda - su malonumu išmetė kiauras tapkes į konteinerį

Kraupoka

Kraupoka portretas
Bjauru žiūrėti. Veidmainiai. Dar rankas pridėję prie širdies.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių