Metai po Seimo rinkimų: kaip valdžios nuveiktus darbus vertina gyventojai?

  • Teksto dydis:

Pirmadienis, spalio 25 diena, žymėjo prabėgusius lygiai vienerius metus po Seimo rinkimų. Pasibaigus antrajam rinkimų turui pernai tauta galutinai nusprendė, kokie politikai artimiausius ketverius metus jiems atstovaus. Apie tai, kaip tuos metus politikams sekėsi, laida „Labas vakaras, Lietuva“ kalbėjosi su sociologu Vladu Gaidžiu.

– Pradėkime nuo to, kad yra įprasta, jog valdančioji dauguma sulaukia daugiausiai kritikos bet kokiame Seime. Bet jei pažiūrėtume į reitingus tų partijų, kurios yra valdančioje daudumoje, kas vyko per metus?

– Tie reitingai natūraliai sumažėjo. Tėvynės Sąjungos, Laisvės partijos sumažėjo reitingas, bet Liberalų Sąjūdžio lyginant su rinkimų rezultatu, šiuo metu apklausos rodo netgi didesnį reitingą.

– Kas lemia tai, kad dvi partijos iš valdančiosios daugumos krenta žemyn, o štai, vienos – Liberalų sąjūdžio reitingas kyla aukštyn, nors jos priklauso tai pačiai valdančiajai daugumai?

– Spėju, kad dvi partijos yra labai matomos. Laisvės partijos vadovė tikrai dažnai pasisako ir labai ryškiai. O Tėvynės Sąjunga, Ingrida Šimonytė, per visus probleminius momentus laikė forntą – pirmiausiai eidavo ir sakydavo, ką reikia daryt, ar nereikia – kažkuria prasme į save prisiimdavo ugnį. Liberalų Sąjūdis gal kažkiek ramesnis. 

– Jei kalbame apie krizę, tai labiausiai jiems pakenkė dvi krizės, t. y. migrantų ir pandemijos. Ar vis dėlto buvo ir kažkokių kitų dalykų, kurie prisidėjo prie to, kad dabar šios partijos turi žemesnius reitingus negu anksčiau?

– Žinoma, kad šios dvi problemos yra pagrindinės. Ekonominė situacija, kaip dažnai būdavo, – nuo ten viskas prasidėdavo: maži atlyginimai, pensijos. Šiuo atveju, kai buvo demonstracijos Katedros aikštėje, susirinko daugybė žmonių, bet nė vieno ekonominio reikalavimo nebuvo. Visi reikalavimai – vertybiniai, kas Lietuvai anksčiau nebuvo būdinga.

Visi reikalavimai – vertybiniai, kas Lietuvai anksčiau nebuvo būdinga.

– Kalbant apie konkrečius politikus ir skaičiuojant tuos metus nuo tada, kai pasibaigė rinkimai, kam geriausiai sekasi statyti savo politinį kapitalą, politinį veidą?

– Tiesą pasakius, aš tokių žmonių nelabai ir matau. Iš viso reitinguojamo sąrašo, ten gal 25 politikai ir su pliuso ženklu likę tiktai kokie penki. Yra du ministrai. Prieš mėnesį išvis nebuvo nė vieno ministro, kurį vertintų labiau teigiamai negu neigiamai. Šiuo metu yra Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas su pliusu bei Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. O taip – nelabai. Viktorija Čmilytė-Nielsen yra, prezidentas su pliuso ženklu, bet tai yra 53 proc. Ir tai – tokia riba – ne tik psichologinė, bet ir aritmetinė. Vadinasi, kažkokia grupė žmonių vertina neigiamai.

Nuomonės išsiskyrė ir pastaraisiais klausimais žurnalistų kalbintų praeivių.

„Šitai valdžiai sekasi labai gerai. Bet kuriuo atveju tai yra daug geriau negu sekėsi praėjusiai valdžiai. Be to, galbūt mes po ilgo laiko apskritai turime valdžią? Nes valdžios buvo keistos – jų negalėdavai pavadinti valdžia, o čia juntamas žinojimas, ko vis dėlto norima iš valstybės ir tam tikras tvirtumas“, – savo nuomonę išsakė sutiktas vyras.

„Ankstessnis Seimas buvo geresnis, nes daugiau dirbo žmonėms, o čia keliamas tik vienos lyties bendrystės klausimas. Ne tuos klausimus reikėtų spręsti“, – įsitikinusi garbaus amžiaus moteris.

„Visi Seimai dirba. Esu buvęs pareigūnas ir žinau, kaip ta virtuvė verda priimant įstatymus, juos derinant, diskutuojant. Tai aš vertinčiau ir aną, ir šią valdžią teigiamai, todėl, kad pagrindiniai įstatymai buvo priimti. Ir šiemet pagrindiniai įstatymai, kurie numatyti Vyriausybės programoje, yra pateikiami ir svarstomi. Kad nepraeina, na, tai čia natūralu – visi turime skirtingas nuomones, reikia surasti bendrą nuomonę, tam reikia laiko“, – kalbėjo kitas šalies gyventojas.

Paklaustas, kaip valdančiajai daugumai sekasi tvarkytis su krizėmis, kurios šalyje dabar yra – pandemijos ir nelegalių migrantų, vyras tarstelėjo, kad kritikuoti yra labai lengva. „Kiekviena krizė yra skirtinga – nestandartinė, todėl valstybės valdymą vertinčiau 7-8 balais iš 10-ties“.

„Jūs dar abejojate? Aišku, kad ankstesnis. Todėl, kad ten buvo darbas žmonėms, o čia darbas tik sau – trims partijoms, kurios susivienijo. Nežinau, ar jos būtų pasirodę, jeigu tikrai būtų pagal rinkėjų balsus... Taip gavosi, kad jos susivienijo. Bet kalbant apie buvusį Seimą ir valdančiąją partiją, tai skirtumas didelis“, – sakė dar vienas žurnalistų kalbintas praeivis.

„O man tiesiog vertybiškai geresni žmonės dabar yra susirinkę“, – tarstelėjo kita moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių