Ministerija ragina Kalėjimų departamentą stiprinti priežiūrą atvirosiose kolonijose

Teisingumo ministerija ketina svarstyti Kalėjimų departamento siūlymus dėl bausmių atlikimo tvarkos atvirosiose kolonijose keitimo. Tačiau ministerija ragina departamentą ir savo pajėgomis stiprinti priežiūrą.

„Kol bus priimti sprendimai (...) Kalėjimų departamentui Teisingumo ministerija rekomendavo imtis lyderystės ir nedelsiant organizacinių priemonių pagalba užtikrinti nuteistųjų, esančių atvirojoje kolonijoje (ypač linkusių pasišalinti iš pataisos įstaigos), sustiprintą priežiūrą ir aktyviau vystyti resocializacijos procesą“, – rašoma BNS perduotame ministerijos komentare.

Teisingumo ministerija taip pat pažymėjo, kad departamento pasiūlymai šiuo metu yra vertinami, tačiau galutinis sprendimas dėl jų bus priimtas „rengiant kompleksinius bausmių vykdymo sistemos teisinio reguliavimo pakeitimus“.

Kalėjimų departamentas sausio pradžioje pranešė kreipęsis į ministeriją dėl teisės aktų tobulinimo ir pateikė pasiūlymus, kaip mažinti rizikas atvirosiose kolonijose, motyvuoti nuteistuosius laikytis įstaigos vidaus taisyklių.

Šiuo metu trūksta instrumentų nuteistųjų elgesiui atvirosiose kolonijose kontroliuoti ir jie nėra motyvuojami elgtis tinkamai, nepažeidinėti nustatytos tvarkos.

„Šiuo metu trūksta instrumentų nuteistųjų elgesiui atvirosiose kolonijose kontroliuoti ir jie nėra motyvuojami elgtis tinkamai, nepažeidinėti nustatytos tvarkos, stengtis mažinti nusikalstamo elgesio riziką, taip pat dėl kai kurių nuteistų asmenų demotyvuoto elgesio atvirosiose kolonijose neužtikrinamas pareigūnų ir visuomenės saugumas,“ – tuomet sakė Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas.

Anot departamento, pernai birželį priėmus įstatymų pataisas, atvirosiose kolonijose nuteistųjų skaičius padidėjo daugiau nei dvigubai – anksčiau čia bausmę atlikdavo tik netyčinius, nesunkius nusikaltimus padarę asmenys, o po pakeitimų į atvirąsias kolonijas patenka visi, kuriems teismas skyrė mažesnę nei vienerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Departamento teigimu, neatsižvelgiama į ankstesnio teistumo duomenis, elgesį bausmės atlikimo metu ar kitas aplinkybes.

„Mūsų siūlymų esmė, kad atvirosiose kolonijose bausmę atliekantys ir sistemingai vidaus tvarką pažeidinėjantys, keliantys riziką kitų asmenų saugumui asmenys, įkalinimo įstaigos vadovo sprendimu, galėtų būti perkeliami tęsti bausmės atlikimą į pataisos namus. Tuomet nuteistiesiems atsirastų motyvas laikytis drausmės ir tvarkos atvirosiose kolonijose,“ – aiškino V. Kulikauskas.

Departamentas taip pat siūlo, kad atvirosiose kolonijose laisvės atėmimo bausmę atliktų tik pirmą kartą realia laisvės atėmimo bausme iki dvejų metų nuteisti asmenys.

Kalėjimų departamento BNS pateiktais duomenimis, nuo liepos mėnesio, kai įsigaliojo pataisos, iš Pravieniškių pataisos namų atvirosios kolonijos pasišalino septyni nuteistieji, iš Alytaus – dešimt.

Po pasišalinimo nuteistieji vėl grąžinami į atvirąsias kolonijas, dalis pasišalinusių per pastaruosius metus, tai padarė ne pirmą kartą.

Atvirosiose kolonijose atliekantys bausmę nuteistieji turi teisę palikti įstaigą, pavyzdžiui, vykti apsipirkti, mokytis, gydytis, ieškoti darbo, matytis su artimaisiais, naudotis telefono ryšiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių