Ministras: į Baltarusiją, Rusiją vykstantys Lietuvos gyventojai yra verbuojami

  • Teksto dydis:

Lietuvos kontržvalgyba fiksuoja, kad į Rusiją ar Baltarusiją vykstantys Lietuvos piliečiai yra verbuojami šnipinėti, teigia Lietuvos krašto apsaugos ministras.

Apie tai anksčiau šią savaitę pranešė ir Valstybės saugumo departamentas (VSD).

„Mūsų kontržvalgyba fiksuoja ne vieną atvejį, kai vykstančius lietuvius į tą šalį arba tuos, kurie vyksta į Rusiją, šiuo metu mėgina ir verbuoti, ir gauti papildomą informaciją, labai detaliai klausinėja tokių dalykų, kuriuos mes iš savo pusės, jeigu tai būtų Lietuvoje, įvertintume kaip šnipinėjimą“, – penktadienį žurnalistams sakė Arvydas Anušauskas.

Anot jo, tokių veiksmų Rusijos ir Baltarusijos specialiosios tarnybos priverstos imtis, nes sumažėjo jų galimybės veikti Lietuvos teritorijoje.

Klausinėja tokių dalykų, kuriuos mes iš savo pusės, jeigu tai būtų Lietuvoje, įvertintume kaip šnipinėjimą.

„Be abejo, uždarius galimybes gauti informaciją čia tiesiogiai, jie ieško naujų būdų. Kaip žinoma, ambasadose dirbo po priedanga nemažai žvalgybos pareigūnų“, – tvirtino ministras.

Anot jo, prieš vykdami į Rusiją ar Baltarusiją Lietuvos gyventojai turėtų įvertinti minėtą riziką.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys teigė, kad norėdami vykti į minėtas valstybės kariai privalo gauti kariuomenės leidimą.

Jis sakė, kad potencialiu Rusijos, Baltarusijos žvalgybos taikiniu šiuo metu gali tapti ir paprasti Lietuvos piliečiai.

Ketvirtadienį Baltarusija pranešė, kad mėnesiui – nuo balandžio 15-osios iki gegužės 15-osios – Latvijos ir Lietuvos piliečiai galės atvykti į Baltarusijos teritoriją be vizų. 

Lietuvos žvalgyba šią savaitę įspėjo, kad padidėjus įtampai dėl Rusijos karo Ukrainoje, išaugo rizikos į Rusiją bei Baltarusiją keliaujantiems Lietuvos gyventojams. Pasak VSD, šių šalių žvalgybos tarnybos imasi aktyvesnių veiksmų bandydamos verbuoti į Rusiją ir Baltarusiją atvykstančius Lietuvos piliečius.


Šiame straipsnyje: Arvydas Anušauskasžvalgybaverbuojami lietuviaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių