Pereiti į pagrindinį turinį

Ministrė atsikirto ja nepatenkintoms nevyriausybinėms organizacijoms

2015-01-07 13:13
BNS inf.
Algimanta Pabedinskienė: bus atliktas vidinis tyrimas
Algimanta Pabedinskienė: bus atliktas vidinis tyrimas / V.Skaraičio/BFL nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė teigia, kad ministerija tinkamai organizavo konkursus dėl pagalbos teikimo moterims, kurios tapo smurto aukomis.

Taip ministrė reagavo į grupės nevyriausybinių organizacijų (NVO) išsakytą kritiką bei raginimą trauktis iš pareigų.

„Ministerijos tikslas – kad kokybiška pagalba nukentėjusiajam būtų suteikta kuo greičiau bet kuriame Lietuvos rajone, todėl siekiame sukurti kuo platesnį paslaugą teikiančių NVO tinklą. NVO laikau labai rimtais partneriais, tačiau nemanau, kad organizacijos įgyja monopolines teises į vieną ar kitą paslaugą, todėl konkurso nuostatuose yra patirties reikalavimai specialistams, kurie dirbs su smurtą patyrusiaisiais, tačiau nėra pačios NVO ilgalaikės patirties kriterijaus kaip prioritetinio“, - pranešime spaudai teigia ministrė A.Pabedinskienė.

Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį žurnalistams sakė, kad ministrės kompetencija jį tenkina. Jis teigė turįs duomenų, kad dalies nevyriausybininkų nepasitenkinimas kilo, nes nenorima įsileisti kitų organizacijų teikti pagalbą nuo smurto nukentėjusioms moterims.

„Ministrė įgijo nemažai patirties per dvejus metus ir tikiuosi, kad kilę klausimai bus išnagrinėti. Aš turiu informacijos iš kitos pusės, kad nenorima į tą sritį įsileisti kitų visuomeninių organizacijų, kad irgi dalyvautų įgyvendinant tas programas. Dėl to kilo ginčas“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Kita vertus, jis prisipažino neturįs išsamios informacijos, todėl detaliau vertinti situacijos nenorėjo.

12 moterų teises ginančių visuomeninių organizacijų, susijungusių į koaliciją „Moters teisės – visuotinės žmogaus teisės“, pareiškė, kad ministerija projektams parengti skyrė labai mažai laiko, jų sąlygos neatitiko pasaulio gerosios praktikos, o juos laimėjo organizacijos, kurios neturi patirties dirbant smurto prieš moteris prevencijos srityje. Be to, jos teigia, kad dalis laimėtojų - su Darbo partija susiję asmenys. Tarp ministerijos atrinkų konkursų laimėtojų yra ir tokių organizacijų, kurioms vadovauja vyrai, kas esą prieštarauja tarptautinėms darbo su nukentėjusiomis moterimis metodokoms.

Koalicijos prezidentė Lilija Henrika Vasiliauskienė per spaudos konferenciją trečiadienį apgailestavo, kad įdirbį šioje srityje turinčios organizacijos projektams gauna mažesnes sumas nei anksčiau, nors į jas besikreipiančių moterų daugėja.

Ministerija pabrėžia, kad 2015 metais buvo atrinktos visos tos pačios organizacijos, kurios teikė specializuotą kompleksinę pagalbą 2012–2014 metais, o pagalbos teikėjų tinklą šiais metais papildė keturios organizacijos. Taip pat ministerija tikina, kad jos organizuoti projektų konkursai vykdomi laikantis teisės aktuose numatytų reikalavimų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų