Ministro atsakas Prezidentūrai: neįsivaizduoju, iš kokio tamsaus rūsio traukia tokius pasvarstymus

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis stebisi Prezidentūros pareiškimais, esą ministerijos sprendimas atšaukti ambasadorių prie NATO Deividą Matulionį yra kryptingas veikimas prieš diplomatą.

Politikas pabrėžia – diplomato atšaukimas buvo suderintas su Daukanto aikšte.

„Neįsivaizduoju, iš kokio tamsaus rūsio jie traukia tokius pasvarstymus. Mane nuoširdžiai stulbina visi šie pasisakymai. Ambasadorių atšaukimas buvo suderintas, jis derinamas prieš paskelbiant konkursus“, – ketvirtadienį, vizito Ukrainoje metu, žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Šalies diplomatijos vadovas akcentavo, kad visi ambasadorių skyrimai ir atšaukimai vyksta tik tada, kai klausimas suderinamas tarp visų suinteresuotų institucijų. Jis taip pat mįslingai užsiminė apie papildomus Prezidentūros reikalavimus iš pareigų atšaukti ir daugiau diplomatų.

„Prezidentūra buvo pasakiusi, kad reikia visus (ambasadorius – ELTA) paršaukti, bet vėliau mes pasiūlėme porą palikti“, – paminėjo jis, nesileisdamas į detales.

Todėl, vertindamas pastarųjų dienų šalies vadovo komandos pozicijas, G. Landsbergis paragino Prezidentūrą bandyti ieškoti sutarimo, o ne gilinti konfliktą tarp institucijų.

„Labai raginčiau Prezidentūrai (kas tai bebūtų, aš nežinau, nes kiekvieną kartą komentuoja vis kitas žmogus) daugiau orientuotis į problemos sprendimo būdų, o ne naujo eskalacinio židinio paiešką“, – apibendrino jis.

Kaip pranešta anksčiau, trečiadienį portalui lrtl.lt Lietuvos ambasadorius prie NATO D. Matulionis nurodė dar pernai gavęs URM raštą, kad 2024 m. vasarą bus atšauktas iš einamųjų pareigų. Ir nors pastebėjo, kad tai yra įprastinė tvarka, D. Matulionis teigė, kad maksimalus jo kadencijos laikotarpis galėtų trukti iki 2025 m. balandžio.

URM atstovė Paulina Levickytė, komentuodama tokio sprendimo priežastis, nurodė, kad paprastai diplomatiniai atstovai skiriami 4 metams, o prielaidų pratęsti D. Matulionio kadenciją – nėra.

Tuo metu Prezidentūra tokį sprendimą pavadino „kryptingu ministerijos elgesiu patyrusio ir profesionalaus diplomato atžvilgiu“ ir neatmetė galimybės, kad šalies vadovas gali siūlyti pratęsti D. Matulionio kadenciją.

ELTA primena, kad praėjusiais metais dėl Lietuvos ambasadorius prie NATO D. Matulionio URM buvo pradėta tarnybinio nusižengimo tyrimo procedūra dėl galimo ministerijos instrukcijų nesilaikymo. Vėliau konstatuota, kad D. Matulionis padarė tarnybinį nusižengimą ir nesilaikė ministerijos instrukcijų. Visgi diplomatui nuobauda nebuvo skiriama.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ministro????

Ministro???? portretas
Tas durnius vaikigalis dar ir ministras? Tai kas per valstybė, jei joje ministrai tokie durniai?!

N

N portretas
Ar anūkas ką vartoja?kad visada apsiblausęs,nemiegojęs ir nusišnekantis?ministrelis,vyti lauk ti tokį.

O Dieve mano!

O Dieve mano! portretas
Koks kvailys!
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių